Redactioneel

Grand Opening bij Altior

230924 rva altior14 Voor de grand opening van de terrasoverkapping bij Altior werkte alles en iedereen mee.
Spelers, vrienden, familie, sponsoren kwamen op zondag niet alleen om naar de wedstrijd van Altior 2 en Oranje Wit 2 te kijken (uitslag werd 13-2) of voor de wedstrijd tussen Altior 1 en Bladella 1 (deze uitslag werd 16-7). Nee, ze kwamen ook om de opening van de terrasoverkapping bij te wonen.

Burendag bij Ontmoetingstuin Servaes

230923 PK Burendag ontmoeringstuin Servaes VIERKANT 2Burendag wordt ieder jaar gevierd op de vierde zaterdag in september.
De naastgelegen buren worden dan steeds uitgenodigd. Afgevaardigden of bestuursleden van de heemkundekring de Wojstap, het St.Barbara-gilde, de Lokatieraad van de parochie, Cultureel centrum Servaes waren aanwezig.

Burendag bij Ontmoetingstuin Servaes

230923 PK Burendag ontmoeringstuin Servaes VIERKANT 2Burendag wordt ieder jaar gevierd op de vierde zaterdag in september.
De naastgelegen buren worden dan steeds uitgenodigd. Afgevaardigden of bestuursleden van de heemkundekring de Wojstap, het St.Barbara-gilde, de Lokatieraad van de parochie, Cultureel centrum Servaes waren aanwezig.

Pleinfeest 2023

230917 rva pleinfeest49 Met activiteiten voor jong en oud, muzikale optredens, sportclinics, lekker eten en genoeg te drinken waren er voldoende redenen om naar het Pleinfeest te komen.

Het Gilde ‘opende’ de middag, waarna er voldoende muziek ten gehore werd gebracht.

Open dag bij Heemkundekring de Wojstap

230918 PK Open dag bij de Wojstap 07 Vierkant 7De eerste keer dat de Heemkundekring de Wojstap een Open dag hield is succesvol verlopen. Dit gebeurde niet op de jaarlijkse Monumentendag omdat die uit ervaring nauwelijks belangstellenden trok. De bezoekers kwamen regelmatig binnenlopen en konden van alles bekijken: de vondsten van Wim en Nico van Schayk, de film met oude opnamen, de meccano waar de kinderen mee konden spelen, de foto’s over de 2e Wereldoorlog, oude kadasterkaarten op een scherm waren te zien via www.historischegeografiebrabant.nl en ook de diverse fotoboeken werden veel geraadpleegd.

Herinrichting Traverse fase 3 dl. 5

230916 PK Herinrichting Traverse fase 3 dl. 5 VIERKANT 10Er wordt nu op twee plekken herstraat: de Hertog Janstraat en de Plaza.
Dankzij aanwonende bewoners konden de foto’s van bovenaf worden genomen.
Het valt nu wel op dat er aan één zijde van de Hertog Janstraat geen hoge trottoirbanden meer liggen.

Update Project Lichterbij van Alle Zielen

230913 em Lichterbij 08Vanmorgen is er door een groep vrouwen weer heel hard gewerkt aan de lampenkappen voor het project Lichterbij van Alle Zielen. Natuurlijk was er ook tijd voor een kopje koffie en een gezellig praatje en werden er onderling verhalen uitgewisseld over de vorige edities van Alle Zielen.

Open monumentendag

230910 ana OpenMonumentendag 13Tijdens Open Monumentendag worden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek. Dit wordt gedaan om de belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten. Volgens Wikipedia telt de plaats Heeswijk-Dinther 48 inschrijvingen in het rijksmonumentenregister. Dat kan gaan om gebouwen, maar ook om andere objecten.

Ondanks het feit dat het kwik op zondag, op de thermometer, 35 graden Celsius aangaf, was de Monumentendag een prima reden om met de fiets een ronde te maken en een aantal van deze punten in Heeswijk-Dinther aan te gaan.
Het kasteel van Heeswijk, de Abdij, de Kilsdonkse Molen en de Museumboerderij hadden hun deuren voor het publiek geopend. Misschien bent u daar zelfs ook geweest.

Klik hier voor foto's.

Maar....., we hebben ook veel andere zaken waar je in het dagelijks leven zo vaak aan voorbij gaat en onderdeel zijn van ons erfgoed.
Ik nodig u uit om in lijn met de foto's, in gedachten, mee op pad te gaan en weer even stil te staan bij het moois dat we in Heeswijk-Dinther hebben.

Tekst en foto's: Anja van Aarle

Herinrichting Traverse fase 3 dl. 4

230911 PK Herinrichting Traverse fase 3 dl. 4 3Op het ogenblik wordt de Hertog Janstraat bestraat en liggen de rioolbuizen klaar om in het eerste deel van de St.Servatiusstraat gelegd te worden. De Jumbo is nog vanaf Dinther bereikbaar en ook nog via de Balledonk. Een blik in de sleuven laat de leidingen zien. Helaas was er ook even een lekkage van de waterleiding op vrijdag 8 september.

Jeugdzeskamp HDL

230910 PG JN Zeskamp 20Ook dit jaar verzorgde Jong Nederland HDL de jeugdzeskamp. Na twee dagen te hebben gezwoegd in de hitte was het de leiding van Jong Nederland weer gelukt het terrein aan de Droevendaal om te toveren tot een fraai zeskampterrein. Ook voor de dag van de zeskamp werden tropische temperaturen voorspeld.

Open Monumentendag

230910 EM Abdij open monumentendag 09Op 10 september, zette de Abdij van Berne, ter gelegenheid van de Open Monumentendag, haar deuren wagenwijd open voor geïnteresseerden. Het was een gezellige drukte in de gangen, de refter, de kapittelzaal en de Abdijkerk. De Norbertijnen stonden open voor vragen van de bezoekers.

Toer mee met Fanfare St. Willibrord

230903 rva tourmee40Het Schoor 9 was het decor voor het begin en het einde van de 43ste Toer Mee tocht.
Nieuw waren de 25 en 5 kilometer lange wandelroutes, als extra activiteit, naast de gebruikelijke fietsroute van ongeveer 40 kilometer.