Redactioneel

Open Klotbeek Bridgetoernooi

220924cvdh Klotbeek toernooi 28Op zaterdag 24 september (‘s middags) werd in ccServaes in Heeswijk-Dinther het OpenKlotbeekToernooi (OKT) gehouden. Er waren 72 deelnemers (waarvan 18 niet-leden).
Het werd een geslaagd toernooi; de deelnemers speelden best fanatiek, maar uiterst sportief.

De winnaars (met bijna 61%) waren 2 dames: Gra Vermeltfoort en Nelly Donkers (beide 93 jaar!). Knap.

Borden Abdijtuin onthuld

220925 PK OnthullingBordenAbdijtuin 31Zondag 25 september onthulde Maarten van de Weijer de infoborden in de abdijtuin van de Abdij van Berne. Deze borden staan bij de Kruidentuin en bij de ingang van de Vlindertuin. Het was prachtig weer en er was veel belangstelling. Joost Willems heette iedereen welkom en José van der Heijden vertelde haar verhaal over het ontstaan en de ontwikkeling van de kruidentuin.

Feest op Plein 1969

220925 PK feest op Plein 1969 PK 001Actief Burgerschap organiseerde voor de derde keer het Open Plein feest op Plein 1969.
Het Willibrordusgilde opende met de vendelgroet; daarna trad de slagwerkgroep van de Muziekvereniging Servaes op.
Rond 15.30 uur zongen de Borrelnoten in de kiosk.
Er was veel belangstelling van vooral oudere bezoekers. De jeugd vermaakte zich intussen elders op het Plein met onder andere een luchtkussen. Halte 5 had voor een terras gezorgd.
Ook bij Laverhof waren activiteiten ontwikkeld. Er was muziek en het Willibrordusgilde trad er op.
Gedurende de dag was er op het Plein 1969 nog veel te beleven, waarbij vooral de muziek de boventoon voerde.

Klik hier voor foto's.

Dankzij de inzet vanuit de samenleving en het mooie weer kan weer terug gezien worden op een geslaagd evenement.

Tekst en foto's: Peter Kriele

Burendag in Ontmoetingstuin Servaes

220924 PK BurendagOntmoetingstuin 35“Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe”.
Dit jaar dus op 24 september.

Klusdienst Heeswijk-Dinther-Loosbroek

220921 mvh OpeningKlusdienst 5Een tijdje geleden is het idee ontstaan om een klusdienst op te richten voor alle senioren uit HDL. Zo zijn er 24 enthousiaste vrijwilligers bereid gevonden om een klusje te doen bij mensen thuis.
Vanmiddag was de feestelijke opening in Bernrode,(KBO Heeswijk) door wethouder Everling. De eerste klus was voor hem, het vervangen van een biljartlamp. Hiermee was de klusdienst officieel geopend.  Klik hier voor foto's.

Sint Barbaragilde heeft een nieuwe koning

220911 PK Nieuwe koning St.Barbaragilde 06 VIERKANT 6Op zondag 4 september was het, na een jarenlange stilte vanwege de Coronacrisis, weer koningschieten bij het St.Barbaragilde in Dinther.

Dit jaar nam de 80-jarige Jan van den Broek, na 60 jaar lidmaatschap, de kans waar om koning te worden.

Aanplant rond Windboom in de Laverdonk

220915 PK Aanplant rotonde bij Windboom 3JPGSinds september 2019 staat er een Windboom op de rotonde aan de Laverdonk. De windboom is een onderdeel van de, in 2016, geopende nieuwe ontsluitingsroute aan de Hulsakker en is aangeboden door aannemer Ploegam. Er is echter tot nog toe nauwelijks enige aanplant omheen verricht. Vandaar dat men onlangs hiermee is begonnen. Van tevoren zijn er elementen geplaatst die verwijzen naar enkele toeristische objecten, namelijk het kasteel en de Kilsdonkse molen.

Klik hier voor foto's.

Maar ook de Aa wordt straks op een bijzondere wijze weergegeven. Volgend voorjaar zullen we pas goed het effect van die aanplant kunnen ervaren.

Tekst en foto's: Peter Kriele

 

Open Monumenten Dag 2022 op de Meierijsche Museumboerderij

220911 PK MuseumboerderijMonumentendag16Met het uitbeelden van het landelijk thema “DUURZAAMHEID” had de Meierijsche Museumboerderij geen enkele moeite! Immers, alleen al door de presentatie van het leven hier in Brabant tussen 1880 en 1930, wordt het duurzame leven in dit prachtige eeuwenoude museum op een vanzelfsprekende manier in beeld gebracht.

Monumentendag Kasteel

220911 EM KasteelMomumentendag 21Op zondag 11 september stond de poort van het kasteel open voor Open Monumenten Dag. Dit jaar stond de dag in het teken van Duurzaamheid. Op het kasteel werd je meegenomen in het thema Water!
Vanaf het kruispunt van Zuid Willemsvaart, rivier de Aa en het begin van de historische laan naar Kasteel Heeswijk kon je de Water-wandeling gaan wandelen.

Jeugdzeskamp HDL

220911 RvH Jeugdzeskamp 08Ook dit jaar had de Jeugdzeskamp HDL weer een abonnement op mooi weer. Tijdens een stralende dag gingen de 36 teams met elkaar de strijd aan voor de begeerde wisselbekers. Voor sommige teams was meedoen al de hoofdprijs.

Chateau Libėrė -Terug naar de Franse Tijd! (reportage)

220903 em Chateau Libere 15Op 3 september reisden we in en rond ons kasteel terug in de tijd, naar de periode van 1794 tot 1814. Dat was de Franse Tijd, waarin het tegenwoordige Nederland de zelfstandige Bataafse Republiek vormde. De Fransen hadden in ons land destijds een behoorlijke vinger in de pap. Met name in het zuiden, waar ons kasteel gelegen is.