Dorpsnieuws

Enthousiasme, overweging op Pinksteren

Joost JansenWat is het toch dat elftallen die op het hoogste niveau gevoetbald hebben toch kunnen degraderen naar een lagere klasse. Soms is het te wijten aan de individuele capaciteiten van de spelers, meestal is het de onderlinge samenhang van het elftal. Of ze wel een goede instelling hebben, de goede geest. Wanneer de bezieling ontbreekt, dan kun je het wel vergeten.

In Memoriam, Ad Driessen

AdDriessenHeden 18 mei 2018 ontvingen wij het droevige bericht dat ons lid Ad Driessen op 81 jarige leeftijd is overleden.
Ad heeft een bijzondere staat van dienst geleverd aan zijn geliefde Avesteyn: 

Herdenkingsdienst Govert Juijn

Dontherse kerktorenIn een, naar alle verwachtingen, overvolle St. Servatiuskerk te Dinther werd op dinsdagavond 15 mei 2018 waardevol afscheid genomen van Govert Jan Juijn, 55 jaar echtgenoot van Cokkie Juijn – De Rooij.
Zowel protestanten, katholieken als atheïsten zaten en stonden, zoals Govert dat zou hebben gewild, gebroederlijk zij aan zij in de kerk.

Lia Krol wereldberoemd in de Achterhoek

Lia KrolLia Krol, beeldend kunstenaar uit Erichem, zet met haar beeld van de band Normaal de gehele Achterhoek op stelten. Duizenden aanhangers van de bekende band waren naar Hummelo gekomen om getuigen te zijn van de onthulling van het bronzen beeld.

Jezus in ‘the cloud’, overweging op Hemelvaart

Joost JansenEen wolk onttrok Jezus aan de ogen van zijn vrienden en Hij was verdwenen. Ze hadden nog met Hem contact gehad na zijn dood en verrijzen maar na veertig dagen was deze vorm van rouwverwerking voorbij. Hij was weg. Helemaal? Ja en neen. Voor veel mensen is Jezus en ook God helemaal weg.

Twee doden bij botsing Schijndel; Govert Juijn een van de inzittenden

Danny van SchijndelTwee mannen van 85 en 82 uit Schijndel en Heeswijk-Dinther zijn woensdagmiddag overleden bij een eenzijdig ongeval op de Molendijk-Noord in Schijndel. De auto waarin de mannen zaten, botste door nog onbekende reden tegen een boom.
Volgens een woordvoerder van de politie is nog geprobeerd om de slachtoffers te reanimeren.

Liefde als drive, overweging op 6 mei

Joost JansenKen je mij, wie ken je dan, weet jij mij beter dan ik… Een prachtig lied van Huub Oosterhuis, gezongen door zijn dochter Trijntje. Toen Huub Oosterhuis hier in deze kerk een lezing gehouden heeft, heb ik het gezongen, voor hem, als verrassing. Hij vertelde me toen dat hij het geschreven heeft, zittend naast Trijntje in de wieg.

Ronelle van Driel: de aard van het beestje

Ronelle van Driel
Ronelle van Driel is er druk mee. Als vrouw van springruiter Hein van Driel bereddert ze in het Brabantse Heeswijk-Dinther thuis de stal en alles wat daarbij komt kijken. Maar ze heeft ook haar eigen job, drie kinderen, de hengst Idextro moet gepromoot worden en ze is de drijvende kracht achter Jumping Heeswijk, het springconcours van de Ruiters van Pater van den Elsen.

“Kritiek is niet welkom”: lezing door prof. Frits van der Meer

In de huidige tijd lijkt in de samenleving, maar ook de directe leefomgeving, weinig ruimte (meer) te bestaan om gevoelige en nijpende kwesties open en vrij te bediscussiëren. Prof. Frits van der Meer van het Instituut voor Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden geeft op 14 mei een lezing waarbij hij op zoek gaat naar de achtergronden van deze houding. We ervaren dat er steeds minder ruimte is voor loyale tegenspraak. Het 'Eigen Gelijk-hebben' lijkt zwaarder te wegen dan het
luisteren naar feedback en het gemeenschappelijk zoeken naar draagvlak.
 
Daarom is de titel van de lezing: “Kritiek is niet welkom”. Frits van der Meer vertelt vanuit zijn ervaringen en zoekt naar antwoorden in samenspraak met zijn luisteraars.
 
De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
HAD MAAR OPENGESTAAN VOOR EN GELUISTERD NAAR DE MENING VAN DE ANDER ….
Regelmatig wordt aangegeven dat er op het werk, in de samenleving, maar ook in de directe leefomgeving, weinig ruimte (meer) is om gevoelige en nijpende kwesties open en vrij te bediscussiëren. Prof. Frits van der Meer noemt dat “een verminderde ruimte voor loyale tegenspraak”.

Vooral in organisaties, en van der Meer gebruikt met name de overheid als voorbeeld, zijn er recent crises naar buiten gekomen. Hierbij zijn zaken verkeerd afgelopen omdat de leiding, maar ook collega’s, niet konden of wilden luisteren naar tegenargumenten. Dat kwam onder meer naar voren bij de uitzending van militairen naar Mali, de crisis bij de belastingdienst en bij de vorming van de Nationale politie.
 
Het lijkt wel of het in zijn algemeenheid in de samenleving speelt. Dus niet alleen bij de overheid maar ook bij bedrijven en dicht bij huis.
Met loyale tegenspraak wordt bedoeld dat vanuit een meedenkende houding een leidinggevende, maar ook een collega, vriend of kennis, af en toe een spiegel wordt voor gehouden om diens ideeën, opvattingen en plannen van kanttekeningen te voorzien. Doel is om zo die ideeën, opvattingen en plannen te kunnen beproeven op hun merites en houdbaarheid. Het doel van die feedback is dat men zo misslagen kan voorkomen en dat men alleen maar sterker wordt wanneer iemand als klankboord fungeert.
 
Prof. Van der Meer wil laten zien –ook door middel van voorbeelden - dat mensen die loyale tegenspraak niet meer mogen, niet meer willen en soms ook niet meer durven uiten met negatieve consequenties van dien.
Hij zal bespreken en bediscussiëren waarom dat volgens hem niet meer kan of gebeurt. Het gaat dan niet om een verklaring in veroordelende zin, maar vooral ook om er achter te komen waarom men die loyale tegenspraak niet meer op prijs stelt. Zo kunnen we ook kijken of en wat hier aan kan worden veranderd. Dit alles wordt geïllustreerd met veel voorbeelden vanuit zijn brede ervaring in de maatschappij.
Dit is de kern van de boodschap die Frits van der Meer wil aanduiden en
bediscussiëren.
 
Frits van der Meer is CAOP professor Vergelijkende Publieke Sector Hervormingen.
Als hoogleraar bij het Instituut voor Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden ligt zijn werkterrein op het gebied van de publieke dienstverlening en de rol die burgers en ambtenaren daarin hebben.

Subcategorieën