Evenementen

 

75 jaar vrijheidOphalen Bevrijdingsvuur

Een groep lopers van Runningtherapie Bernheze, met vertegenwoordigers uit alle kernen, haalt ’s morgens het Bevrijdingsvuur op bij het stadhuis in Eindhoven. Dit vuur is op 19 september overgebracht vanuit Bayeux (Frankrijk).

Om 10.00 uur neemt burgemeester Moorman het vuur in ontvangst en daarna maken de lopers een tocht van 75 km. om het vuur naar Loosbroek te brengen. Ze doen hierbij ook alle kernen van Bernheze aan. Om 20.00 uur arriveren ze in Loosbroek.

 Vrijheidstocht

We starten met een verlichte Vrijheidstocht, waarvoor we alle inwoners maar vooral ook kinderen oproepen om deel te nemen. De groepen wandelaars starten op drie punten en lopen ongeveer 1 km. naar het dorpsplein bij De Wis. Scouting Heesch, Mira Ceti Nistelrode en Stichting Jong Nederland Heeswijk-Dinther coördineren de tocht op de drie startpunten. Hier krijgen de eerste 75 kinderen een lampion. Op het plein doen we hier nog iets bijzonders mee.

 Verzamelen op de drie startpunten om 19.15 uur:

· Voor inwoners Heesch en Loosbroek: Dorpsstraat 88, Loosbroek

· Voor inwoners Nistelrode en Vorstenbosch: Dorpsstraat 22, Loosbroek (parkeerterrein tegenover VOBRA)

· Voor inwoners Heeswijk-Dinther: hoek Bergmolen, Loosbroek

 De tocht start om 19.30 uur. De drie groepen komen om 20.00 uur samen op het dorpsplein bij De Wis, waar burgemeester Moorman het Bevrijdingsvuur ontsteekt en de Vrijheidsvlag hijst.

 Op diverse plekken in Loosbroek begint om 20.45 uur het avondprogramma. Er zijn drie deelprogramma’s van 45 minuten. Deze worden om 21.45 uur herhaald. U kunt een keuze maken uit de volgende onderdelen:

 1e sessie: 20.45 – 21.15 uur 2e sessie: 21.30 – 22.00 3e sessie: 22.00 – 22.30 uur

 · Vrijheidsconcert in de Sint-Antonius van Paduakerk met medewerking van Koor Amicanto uit Heeswijk-Dinther en een 'projectorkest', samengesteld uit enthousiaste muzikanten.

 1e sessie van 20.45 – 21.30 uur; 2e sessie van 21.45 – 22.30 uur:

 · In de Wis wordt de documentaire ‘De Schakel’ getoond van Regio Filmproducties. Een aaneenschakeling van verhalen, verteld door de mensen die het met eigen ogen hebben zien gebeuren.

· In de Albertusschool speelt Toneelclub ‘Moeders’ het toneelstuk ‘Verzwegen Moeder’.

Het waargebeurde verhaal van een vrouw die kort na de Tweede Wereldoorlog wordt geboren uit de kortstondige relatie tussen een Canadese bevrijdingssoldaat en een Brabants meisje.

Doorlopend van 20.45 – 22.30 uur:
In De Wis een kleine tentoonstelling met voorwerpen uit de oorlog en een gesproken dia-presentatie over het militaire vliegveld B-88 in Nistelrode. Organisatie: Heemkundekring Nistelvorst. Peter van den Broek uit Heesch vult de ruimte verder in met spullen die soldaten in de oorlog met zich meedroegen.

U kunt ook het STILLLEVEN bekijken, een maquette die het verhaal verbeeldt van de familie Voets uit Heeswijk-Dinther, een van de 75 oorlogsverhalen die zijn opgetekend door Crossroads Brabant.

Wij verzoeken iedereen om op tijd aanwezig te zijn in verband met afsluiting (ca. 19.20 uur) van de toegangswegen tijdens de tocht. Parkeermogelijkheid achter het sportpark van WHV.

 29 september: Belevingswandeling door Heesch

Zondag 29 september is er een wandeling georganiseerd rondom ‘DE SLAG OM HEESCH’. Het betreft een wandeling van 7,5 kilometer. De start is tussen 10.00 uur en 13.00 uur bij cultureel centrum De Pas. Tijdens deze wandeling loopt u langs plekken waar hevige gevechten hebben plaatsgevonden tijdens de slag om Heesch op 25, 26 en 27 september 1944.

De wandeling is rolstoelvriendelijk en duurt ongeveer 2,5 uur. Deelname is gratis.

 Meer informatie over het programma vindt u in De MooiBernhezekrant, op onze website: www.bernheze.org. www.Bezoekbernheze.nl en onze Facebookpagina.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen