Evenementen

De ondergrondse 12 sept75 jaar na de bevrijding komen de verhalen weer tot leven in De Kersouwe

Twee jaar geleden gingen twee films tegelijker tijd in première in Den Durpsherd te Berlicum.
Intussen hebben ruim 2000 mensen de films gezien, verdeeld over 9 theaters in de regio.

Nu is het openluchttheater De Kersouwe te Heeswijk-Dinther de plaats waar de films getoond gaan worden.
In de buurt van waar 75 jaar geleden de eerste bevrijders van ons land met een parachute naar beneden kwamen.
Mien Potters uit Heeswijk herinnert zich dat nog als de dag van gisteren en zij vertelt daar dan ook met vreugde en verdriet over.
Zij was er getuige van dat er een parachutist werd gedood in dit strijdtoneel en sinds het maken van de documentaire heeft ze nu ook het graf bezocht in Margraten
van de soldaat die toen 40 meter voor haar ogen sneuvelde. Een hele impact voor een kind van 9 jaar, ten tijde van de oorlog.
Zo worden er nog diversen verhalen opgetekend in de documentaire De Schakel een van de getoonde films.

De 2de film is een fictief verhaal, bedacht door regisseur Henny van der Burgt uit Schijndel. Henny stak meer dan vijf jaar van zijn vrije tijd in het maken van deze film.
Samen met tientalle crew- en castleden uit de omgeving, die er voor zorgden dat alles in stijl werd opgenomen. Spel-regisseur Rick Hooijberg, ook een bekende bij de Kersouwe maakte er een spannend verhaal van en zorgde dat de spelers de juiste aanwijzingen kregen om alles zo natuurgetrouw op het witte doek te laten verschijnen.
Hoofdrolspeler Maurice van Pinxteren, ook al meerdere malen te zien geweest in de Kersouwe evenals zijn vrouwelijke tegenspeelster Femke Hofstede, vonden het een hele uitdaging om in de rol te kruipen van een politiecommissaris die in de oorlog "fout" is geweest. En Femke gaf aan dat het een groot verschil is of je nu toneelspeelster bent of acteur, alles moet veel kleiner gespeeld worden zodat het op de juiste wijze in beeld wordt gebracht.

De film gaat over een verzetsgroep uit de regio die bewijsmateriaal wil verzamelen waardoor de politiecommissaris na de oorlog zijn verdiende straf zal krijgen.
Er wordt een overval op zijn kantoor beraamd waarbij een kluis wordt buit gemaakt, tijdens een wilde achtervolging wordt de kluis over boord gegooid.


Hoe dit afloopt kunt u komen kijken op 12 september in de KERSOUWE van Heeswijk-Dinther aanvang 21:00 uur
Kaartjes a' € 7,50 zijn verkrijgbaar via internet of aan de kassa.
www.kersouwe.nl/voorstelling/film-ondergrondse-vergeet  met teaser van de film.

Namens de Stichting Regio Filmproducties
Voorzitter Ton Lunenburg

Plaats reactie