Evenementen

Alzheimercafé Uden VeghelIn de zomermaanden schakelt het Alzheimercafé in Veghel een tandje terug. De onderwerpen eisen dan iets minder voorbereiding of ze zijn wat luchtiger, maar niet minder boeiend. Op dinsdag 16 juli wordt de documentaire “Moeder aan de lijn” vertoont, over drie mantelzorgers die elk voor hun dementerende moeder zorgen.
Dat gebeurt in het Pieter BrueghelHuis, Middegaal 25 in Veghel. De deur gaat daar open om 19.00 uur, het programma begint om 19.30 uur en iedereen die iets met dementie heeft, is van harte welkom. Bezoekers kunnen met hun persoonlijke vragen ook terecht bij de professionals die deze avond aanwezig zijn.
Verzuchting
Moeder aan de lijn is een intiem portret van drie mantelzorgers, die in oktober 2018 in première ging op het Nederlands filmfestival. Regisseur Nelleke Koop liep een jaar lang mee met Ellen, Carin en Hanna. Alle drie hebben ze, naast een leven met werk, partner en gezin, een moeder met dementie. Gaandeweg zijn de dochters steeds meer voor hun bejaarde moeders gaan zorgen. Zij wassen, kleden, voeden en verzorgen, terwijl hun moeders steeds meer de grip op het leven verliezen. De rollen werden omgedraaid. Hoewel ze het uit liefde doen, zorgt het plichtsbesef soms voor spanning en frustratie.
De verzuchting ‘Het is toch mijn moeder’ zegt veel; hun eigen leven schiet er regelmatig bij in. Hoe beïnvloedt deze nieuwe situatie hun verhouding met hun moeders? Na afloop van de film wordt er nagepraat met de bezoekers.
Plaats reactie