Er komt een moment waarop mensen met dementie hun eigen zaken niet goed meer kunnen regelen. Wie vertegenwoordigt hen dan bij behandeling, medische beslissingen en op juridisch vlak? In het Alzheimercafé in Veghel krijgen bezoekers op dinsdag 15 januari antwoord op deze vraag.
Notaris Bram van den Boogaart legt dan uit wat de naasten mogen en moeten regelen op het gebied van bewindvoering, mentorschap en curatele. Iedereen uit de gemeenten Landerd, Boekel, Uden, Meierijstad, Bernheze en omgeving die hierin geïnteresseerd is, is van harte welkom. Om 19.00 uur gaat de deur van het Alzheimercafé in het Pieter BrueghelHuis op Middegaal 25 in Veghel open.
De toegang is gratis.
Levenstestament
De naasten van iemand met dementie komen voor tal van vragen te staan, waarover een beslissing genomen moet worden. “Zullen we de auto verkopen?” kan aan de orde komen, financieel moet er van alles geregeld worden, abonnementen moeten wel of niet opgezegd worden, enzovoorts.
Het is verstandig om een aantal zaken vast te leggen voordat de persoon met dementie zelf niet meer het overzicht heeft om de zaken goed te regelen. Je kunt in een levenstestament iemand die je vertrouwt aanwijzen om beslissingen te nemen namens de persoon met dementie; dat moet door de notaris opgemaakt worden. Daarmee kun je voorkomen dat er later bij de rechter bewind aangevraagd moet worden. Iemands levenstestament eindigt op het moment dat hij of zij sterft.
Taken verdelen
Kun je voorkomen dat je vermogen verdampt door hoge eigen bijdrages in de zorg? Maar is er dan nog genoeg geld om goede zorg in te kopen en kan de partner nog goed rondkomen? Behalve dit soort zakelijke overwegingen spelen ook menselijke vragen. Er moeten beslissingen genomen worden over de behandeling en verzorging.
In een levenstestament kunnen ook daarover de wensen vastgelegd worden en vertrouwenspersonen als wettelijke vertegenwoordigers benoemd worden. Van betrokken families hoor je dat het goed is om de taken binnen de familie te verdelen, maar hoe doe je dat op een goede manier? Hoe vaak moet je overleggen? Wat moet je doen bij verschil in inzicht? Hoe regel je het als je onroerend goed wilt verkopen? Hoe voorkom je dat er misbruik wordt gemaakt van de situatie?
Talloze vragen, waarop bezoekers van het Alzheimercafé antwoord kunnen krijgen. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen en mee te praten.