Evenementen

Robert Schulte midden gaat Julius Caesar spelenRobert Schulte, die sinds december vorig jaar in Heeswijk-Dinther woont, speelt Julius Caesar in de gelijknamige spektakelproductie die in juni aan de Maas bij Lith speelt. Schulte speelt al jaren toneel en vertolkte al meerdere hoofdrollen. Dat hij veldheer en dictator Caesar zou gaan spelen, had hij in eerste instantie niet verwacht.
Lith – Hij speelde vroeger wel eens riddertje, maar echt veel had hij niet met Julius Caesar. Tot nu. Schulte: “Om me meer in deze rol te verdiepen, heb ik veel research gedaan. Ik wilde, buiten de historische feiten, weten wat voor soort man het was om hem zo goed mogelijk neer te zetten.” 
Hij was blij verrast toen bleek dat hij de hoofdrol mocht gaan spelen. Er waren meer gegadigden. “Tijdens de laatste twee spelavonden mocht ik wat vaker de rol spelen, waardoor ik begon te hopen hem te krijgen.”

Hoewel Schulte al jarenlang ervaring heeft met toneelspelen, blijft het spannend, zeker als titelrol bij zo’n grote productie. “Niet alleen het spelen zelf, maar ik moet ook paardrijden in het stuk. Ik volg nu dus paardrijlessen. Het zal, gelukkig, alleen blijven bij stap en draf. Het veld is waarschijnlijk niet groot genoeg voor galop.” Hij knipoogt: “Maar dat vind ik niet zo erg.”Omdat het stuk in verschillende tijden afspeelt, komt Julius Caesar zelf pas na de pauze aan bod. Waar veel andere spelers een dubbelrol hebben, is dat voor Schulte niet mogelijk omdat hij Caesar speelt. “Ergens is dat wel jammer, maar het is een hele eer om deze rol te spelen. En het bouwt de spanning lekker op, luisteren en kijken naar mijn toneelcollega’s voor de pauze en dan na de pauze zelf nog vol aan de bak mogen en ook nog tussen een stuntteam en een ruiterij. Ik heb er zin in!”
De geschiedenis tot leven 
Scherven, munten, boten en archeologische conclusies inspireerden de makers Ans Jager en Harold Schraven om de Romeinse geschiedenis terug te brengen naar de Maas. In juni komen Kelten, Bataven en Romeinen terug in de openluchtvoorstelling met spel, muziek, zang en dans op historische bodem, op een prachtige locatie aan de Maas. De voorstelling - over macht en onmogelijke liefdes tussen offerplaats en tempel - begint bij de recente opgravingen en maakt dan een sprong terug in de tijd tot de genocide van Julius Caesar in 55 voor Christus. De voorstelling laat de Romeinse overheersing en de uitbuiting van het Eburoonse volk zien, opstandige Bataven, een Keizerlijke triomftocht, een handelsplaats met slavenmarkt, priesteressen en druïdes, een Keltische bruiloft en de moord op Caesar. Met als climax de koelbloedige veldslag, zoals die waarschijnlijk bij Lith plaatsvond.
De makers 
Eerder oogstten Harold Schraven en Ans Jager al veel lof met het openluchtmuziektheaterspektakel Dorp aan de Rivier, naar het gelijknamige boek van Antoon Coolen, wat zich in Lith afspeelt. De voorstelling speelde in 2007, 2008, 2014 en 2015 en trok in totaal 20.000 bezoekers. Hoofdrolspeler Robert Schulte was ook in die voorstellingen te zien als burgemeester en dokter De Pater.
 
Julius Caesar aan de Maas 
7,8,9,12,13,14,15,16 juni 2018 
www.julius-caesar.nl 
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen