Evenementen

Berne andersBerne-Anders activiteit op maandag 12 maart om 20.00 uur 
De jonge Amsterdammer geeft op 12 maart een lezing over zijn ervaringen en drijfveren. Voorberg gaat buiten de muren en kaders van de kerk op zoek naar Inspiratie. De institutionele kerk wordt veranderd in een PopUp-kerk.
Kernwoorden daarbij zijn voor hem: Actie, Gemeenschap, Kunst en Wijsheid.
De titel van de lezing: “Een andersoortig experiment: de PopUp-kerk” geeft aan dat Rikko Voorberg zoekt naar vormen om mensen te inspireren. “Mijn gedachte is dat religies iets betekenen als ze iets bevrijdends, unieks, of krachtigs te zeggen hebben over het verborgen leven van mensen".
De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Rikko Voorberg en zijn activiteiten
Dominee Rikko Voorberg (38) is een jonge en opvallende kerkelijk werker in Nederland. Regelmatig komen hij en de PopUpKerk in het nieuws omdat ze via de kunst of een maatschappelijke actie een thema op de kaart hebben gezet.
Landelijke bekendheid kreeg het initiatief ‘ We Gaan Ze Halen’ dat hij samen met kunstenares Tinkebell (Katinka Simons), Firma Hoe Dan Wel, Alfard Menninga, filmmaker Linda Zwart en vele anderen organiseerde. Bedoeld om vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden in kampen wachten op toelating tot West-Europa niet afhankelijk te laten zijn van de overheid. Die verzaakt in de beloofde opname van 4000 vluchtelingen uit Griekenland en Italië.
 
In 2017 ontstond er commotie om zijn initiatief om op 4 mei het thema ‘Vrijheid geef je door’ op vluchtelingen te betrekken, door middel van een installatie met 3000 witte papieren kruisjes op een plein in Amsterdam. Het mede-herdenken van omgekomen vluchtelingen kwam op heftige kritiek te staan vanuit bestaande organisaties.
Als theoloog is hij op zoek gegaan naar de betekenis van het christendom. Maar dan wel buiten de muren en institutionele kaders van de kerk. Rikko Voorberg is gereformeerd vrijgemaakt van huis uit, met het uiterlijk van een hipster en de hartstocht van een kunstenaar. Hij zegt : "Ik nam het verhaal van de kerk mee naar buiten haar muren en begaf me in de wereld van kunst, theater en cultuur. Daar bleek het heel erg thuis te zijn. Mijn gedachte is dat religies iets betekenen als ze iets bevrijdends, unieks, of krachtigs te zeggen hebben over het verborgen leven van mensen".
 
In september 2016 verscheen zijn boek ‘De Dominee Leert Vloeken, over woede, onmacht en daadkracht’. Zijn werk zou te omschrijven zijn als community-art. In 2016 ontving hij de Pim de Kuijerpenning vanwege zijn inzet voor mensenrechten.
Treffende kernwoorden van het werken door Rikko Voorberg zijn: Actie, Gemeenschap, Kunst en Wijsheid.
Uiteindelijk leidt dat alles tot echte INSPIRATIE.
In deze lezing een aantal opvallende conclusies, verrassende verhalen over acties en kunst en persoonlijke ontboezemingen van een gedreven pionier.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen