Evenementen

Fotograaf Huub_Smeding_Monumentale_lanen_in_glorie_hersteldVanaf begin december start Brabants Landschap in samenwerking met Stichting Kasteel Heeswijk met het uitvoeren van werkzaamheden aan de zogenaamde ‘dubbele’ lanen van het kasteel naar de provinciale weg N279.

Door laanbomen periodiek te snoeien, geef je de kronen kans door te groeien.

 

Het wegzagen van dood hout eruit verhoogt de veiligheid voor wandelaars en fietsers. Door de lanen weer zichtbaar te maken, herstellen we de ooit beoogde ‘zichtlijnen’ vanuit het kasteel.

De grandeur van weleer keert weer

Door laanbomen periodiek te snoeien, geef je de kronen kans door te groeien. Het wegzagen van dood hout eruit verhoogt de veiligheid voor wandelaars en fietsers. Door de lanen weer zichtbaar te maken, herstellen we de ooit beoogde ‘zichtlijnen’ vanuit het kasteel. De lanen die we nu als eerste aanpakken zijn zogenaamde ‘dubbele’ en lopen vanuit het kasteel naar de provinciale weg N279 Veghel - Den Bosch. We halen er de ondergroei, die was gaan woekeren, weg en houden de korte vegetatie die zo ontstaat voortaan bij met een beheer van maaien. Herstrating van de lanen en restauratie van de entreezuilen (in samenwerking met Stichting Kasteel Heeswijk) zal de oude grandeur doen terugkeren.

Wat gaan we precies doen?

De komende 2 à 3 maanden gaan we snoeien en zagen. Met een hoogwerker bevrijden we de kronen van dode, scheefgegroeide en andere ongewenste (zij)takken. Voor de veiligheid van uitvoerders en recreanten kunnen de lanen tijdelijk zijn afgezet, wat met bebording zal worden aangegeven. De ondergroei van rododendrons (geplant in 1960) en andere struiken, met name te vinden aan de binnenzijde van de lanen, wordt ‘geplukt’ met een klein kraantje. Al het vrijkomende materiaal – met wortelkluiten en al! - wordt afgevoerd. Naar verwachting lopen de snoeiwerkzaamheden door tot februari en beginnen we medio 2017 aan de laanverharding en restauratie van de zuilen. Zo kunt u straks weer volop en veilig genieten van de omgeving van het kasteel.

De herstrating van de laan

Medio 2017 start de volgende fase. Dan worden de bestrating en de twee pijlers bij de ingang van het landgoed aangepakt. Door verzakkingen van de ondergrond in de afgelopen 150 jaar vertoont de bestrating op veel plaatsen kuilen en uit verband geraakte stenen. Je kunt het wegdek beschouwen als een ruïne. Hierdoor is de laan onbegaanbaar geworden, terwijl het wel de hoofdtoegang tot landgoed en kasteel is. De bestrating van de drie historische laanbestratingen op het landgoed vertonen slijtsporen van koetswielen. Het is echter technisch niet mogelijk om in detail de bestrating in de oprijlaan terug te leggen. Daarom is gekozen om bij het gedeelte tussen de Aa en de meander voorrang te geven aan de begaanbaarheid, en de stenen in de originele tonvorm terug te bestraten.

Voorbij de meander blijft de bestrating onberoerd, inclusief verzakkingen en slijtsporen. Naast deze bestrating komt een begaanbaar pad. Hierdoor kunnen rolstoelen, rollators en dergelijke de route naar het kasteel afleggen. Dit sluit bovendien aan op de onberoerde bestrating met slijtsporen van de zuidsingel van het kasteel en de beukenlaan. Twee pijlers markeren de ingang van het landgoed. Het metselwerk wordt gerestaureerd en er komen weer twee stenen leeuwen met wapenschild op. Een echte adellijke entree van Landgoed Heeswijk, symbool van de samenwerking tussen Brabants Landschap en kasteel Heeswijk.

Landgoed en Kasteel Heeswijk

Tussen Heeswijk en Middelrode ligt aan de Aa een kasteel met landgoed, welke laatste in eigendom en beheer is bij Brabants Landschap. Het bestaat uit een afwisseling van loofbos met akker en weiland. Verspreid liggen houtsingels en beekmeanders. Het geheel wordt doorsneden door imposante eiken- en beukenlanen. Twee daarvan worden de komende periode door Brabants Landschap is samenwerking met Stichting Kasteel Heeswijk in de oude glorie hersteld.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk

De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie [../../../../mca.BRABANTSLANDSCH/AppData/Local/Microsoft/Fotos/Content%20nieuwe%20website/91_Actueel/Nieuws/Nog%20plaatsen/Beukenring/www.brabantslandschap.nl]www.brabantslandschap.nl.

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met Martijn Fliervoet, districtsbeheerder bij Brabants Landschap op via email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen