Evenementen

Jan-GroosHet koffieconcert in Kasteel Heeswijk wordt deze zondag 13 november tussen 12:00- 13:00u verzorgd door vocaal ensemble Cantodoro uit Nijmegen o.l.v. Jan Groos.Het programma bestaat geheel uit werken van Orlando di Lasso.

Jan Groos zal de muziek mondeling kort toelichten.

ENTREE (RESERVEREN IS NIET NODIG)

Een ‘all-in’ toegangsbewijs (kasteel en concert) kost € 10,–. Voor kinderen (4-12 jaar) en rolstoelrijders bedraagt het entree € 6,– per persoon. Beschermers van Brabants Landschap (max. 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar), Museumkaarthouders en Vrienden&Beschermers van Kasteel Heeswijk hebben gratis toegang. 

OVER HET PROGRAMMA

Profaan zijn enkele muzikale miniatuurtjes die Orlando di Lasso schreef voor het koor van de hofkapel in München, van de hertogen van Beieren dus. Het betreft onder meer de wonderschone motetjes ‘Exaudi deus’ en ‘Domine fac mecum’, alsmede enkele delen uit de ‘Missa Octavi Toni’. Orlando di Lasso schreef die op de vierkante centimeter, omdat de edelen aan het hof onmiddellijk na de mis op jacht wilden en de gezangen dus zo kort mogelijk moesten zijn. Uit de hoogst merkwaardige ‘Prophetiae Sibyllarum’ zingt het gezelschap enkele delen, buitengewoon vreemde, streng-chromatische klanken die nog niets verloren hebben van de bevreemding die ze ook toen al wekten.

Het profane gedeelte bestaat onder meer uit het prachtige chanson ‘La nuit froide et sombre’ en het in alcohol gedrenkte ‘Monsieur l’Abbé’. Verder doet het ensemble de ‘Canzone Madonna ma pietá’, een niet heel poeslief liefdesliedje.
Cantodoro besluit met het welbekende ‘Susanne un jour’, gebaseerd op het bijbelverhaal over de kuise Susanna die wordt belaagd door twee ouwe mannen, en met de wonderschone Psalm 130, ‘De profundus clamavi’, een van de zes boetepsalmen die Orlando di Lasso schreef voor de hofkapel van München en waarmee hertog Albrecht zó ingenomen was dat hij de componist een herenhuis in het stadscentrum cadeau deed. Hij had gelijk.

OVER HET VOCAAL ENSEMBLE CANTODORO

Het Nijmeegse vocaal ensemble Cantodoro bestaat uit 9 vocalisten. Het ensemble zingt vaak in kloosters, kastelen en kapellen, zoals in de 11e eeuwse Nicolaaskapel op het Nijmeegse Valkhof en op kasteel Heeswijk. Cantodoro staat o.l.v. Jan Goos die ook de dirigent was van ‘Aeide Mousa’. Dit ensemble voor antieke en middeleeuwse muziek heeft eerder diverse memorabele uitvoeringen in Kasteel Heeswijk gegeven.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen