Evenementen

logo bernhezeIn de watersamenwerking As50+ werken sinds 2011 de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Oss, Schijndel, Uden, Veghel en het waterschap Aa en Maas samen. Samen werken de organisaties aan een efficiënte en doelmatige afvalwaterketen

in onze regio.

De opdracht aan deze organisaties is om met minder kosten een beter functionerende afvalwa-terketen te realiseren. “Hierbij kijken we specifiek naar de afvalwaterzuivering en het transport van afvalwater”, legt verantwoordelijk wethouder Rein van Moorselaar uit. “Behoud van kwaliteit staat voor alle partijen voorop. We onderzoeken hoe we het transport van afvalwater kunnen verbeteren en hoe we de hoeveelheid afvalwater kunnen verminderen.”

Lage lasten voor inwoners

De afgelopen jaren heeft de samenwerking al positieve effecten gehad. Zo is de tariefstijging zoals we die in 2013 hadden voorzien intussen met €100,- afgenomen. Deze ontwikkeling blijft aanhouden, waardoor het tarief zich in de toekomst verder zal stabiliseren. “We willen immers voor inwoners zo laag mogelijke lasten. Daar blijven we aan werken”, zegt Rein van Moorselaar.

Veranderend klimaat

Inwoners gaan steeds bewuster om met afval, zoals het scheiden van afval. Voor het afvalwater is hierin nog terrein te winnen. We zien bijvoorbeeld dat er nog teveel producten zoals medicijn-resten en vet in ons afvalwater terechtkomen. Het verwijderen van deze stoffen op de waterzuivering kost enorm veel geld. Deze afvalproducten kunnen ook worden ingeleverd bij bijvoor-beeld de Milieustraat. Daarnaast gaat het veranderende klimaat een steeds belangrijkere rol spelen, denk aan grote hoeveelheden neerslag in korte tijd of juist droogte gedurende lange tijd.
Het is zaak dat we onze omgeving hierop aanpassen door ruimte te geven aan (hemel)water, want we weten al dat je water het beste kunt vasthouden op de plaats waar het valt. Dit kan door het aanleggen van wadi’s of waterpartijen aan de rand van de dorpen. Daarnaast richten we steeds meer wegen watergericht in. Zo zijn holle bermen in de weg beter om het water te laten wegstromen dan bolle bermen.

Steentje eruit, plantje erin

Maar inwoners kunnen zelf ook maatregelen nemen. Dan gaat het vooral om het vergroenen van je leefruimte, denk aan groene daken of groene gevels. Voor het afvoeren van overtollig water is groen immers veel effectiever dan steen. Dus ‘steentje eruit, plantje erin’! De gemeente en het waterschap hebben hiervoor subsidies beschikbaar gesteld.

Meer informatie is te vinden op www.samenwerkenaanwater.nl.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen