Evenementen

dansvoorstelling zie_de_mens

Berne-Anders activiteit: vrijdag 4 november om 20.00 uur in de Abdij te Heeswijk-Dinther:Dansvoorstelling “Zie de Mens” over zorg voor de ander.
Na Allerzielen staat de mens die zorg verleent aan de andere mens centraal in deze dansvoorstelling.

Heb je gedaan wat kon en wat je voelde dat nodig was? Inspiratie heeft producente Myriam Verwiel opgedaan vanuit de ethiek en voorbeelden van mensen als Etty Hillesum, die hun innerlijke ruimte wisten te behouden. Deze voorstelling is voor iedereen én is speciaal gemaakt voor betrokken medewerkers in de zorg anno 2016. Zij ervaren als geen ander de spagaat tussen hun verlangen om er te zijn voor de cliënt en tegelijkertijd de regeldruk vanuit de organisatie. Een tegenstrijdigheid die ieder tegen kan komen in het eigen leven. Hoe kun je dan telkens weer open en in beweging blijven?

De dansgroep 'In-10-ce' uit Etten-Leur laat in een intieme dansvoorstelling ervaren hoe de mens zoekt naar innerlijke ruimte en openheid zodat hij er helemaal kan 'zijn'. Hoe zorgen ze ervoor dat zijzelf én het leven in beweging blijven…

De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee.
Kaarten bij voorkeur reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of nog aan de zaal.

Achtergronden
Deze productie gaat over het onder de druk van de omstandigheden, toch een innerlijke ruimte kunnen maken, opdat je met jezelf en de ander om kunt gaan, zodat je er kunt ‘zijn’.

De productie is geïnspireerd op de praktijk in de zorg anno 2016, op Carlo Leget (hoogleraar Zorgethiek), Madeleine Timmermann, (ethica en geestelijk verzorger) en op Etty Hillesum. Deze jonge Joodse vrouw, gestorven in de oorlog, is in staat geweest om juist door de innerlijke ruimte die zij had, in de barre omstandigheden mentaal te blijven leven.
Daarnaast is de voorstelling net zo goed van toepassing op andere gebieden waar onder druk geleefd en gewerkt wordt. Voorbeelden genoeg: bij ieders eigen omgeving en bij het onderwijs, de politie, het bedrijfsleven, en misschien wel onze algehele maatschappelijke omgang met elkaar.

Het leven vanuit de innerlijke ruimte zou je leven vanuit een mystiek bewustzijn kunnen noemen. Je kunt het ook noemen ‘je laten verrassen en werken vanuit aanwezigheid’, en er zijn in het NU. Dat moet je leren en het vraagt om onderhoud. Het moet in je gestimuleerd worden, je moet voorbeelden zien, er een soort gevoeligheid voor ontwikkelen. En vooral: er de tijd voor nemen. Tijd die er vaak niet is. Maar wat is tijd? Wie heeft ons bevolen om ons over te geven aan een tikkende klok in plaats van aan het leven?

Deze voorstelling kan een spiegel zijn. Door te kijken en te luisteren doorloopt de toeschouwer de emoties en worstelingen als je onder grote druk leeft. Deze voorstelling gaat over het volle leven willen leven. Het gaat over je durven overgeven aan dat wat zich aan jou voordoet én het daarmee te doen, het gaat over stilte en hoop. Hoop op een menselijke maat. Het gezien worden én zien van je medemens, als iemand die waardig is. Het gaat over levenskunst.

- Dat je erop kunt vertrouwen, dat omdat je er bent, je er mag er zijn
- Luisteren naar jezelf en daar gehoor aan geven
- Het leren ontwikkelen van een eigen innerlijke ruimte
- Daartoe geoefend raken en gestimuleerd worden.
- Een eigen weg durven lopen

Etty Hillesum zegt:
'Men moet van zijn onrust af en toe de teugels strak aantrekken, zodat ze niet gaat steigeren als een op hol slaand paard en een verwoestende tocht begint door het hele wezen.'

Praktische informatie:

Idee en productie : Myriam Verwiel
Muzikale begeleiding : Loes Dircken
Choreografie : Margot Kerstens
Uitvoering : de Etten-Leurse dansgroep 'In-10-ce'

Locatie : Abdij van Berne, Abdijstraat, Heeswijk-Dinther
Aanvang : vrijdag 4 november 20.00 uur
Toegang : 10 euro
Kaarten : bij voorkeur reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of
nog aan de zaal

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen