Het internationale Geelvinck Fortepiano Festival is in oktober te gast in het prachtige Brabantse Kasteel Heeswijk. Met de historische Broadwoodvleugel uit 1840 in de hoofdrol wordt in drie concerten muzikaal verhaald over de geschiedenis van pianomuziek, over 1816 - het jaar zonder zomer en over de geschiedenis van de nocturne.
Het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 40 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities op tien locaties internationaal het grootste festival voor fortepiano.
Het thema van deze zesde editie is ‘Fortepiano zonder Grenzen: Revolutie, Romantiek en Emancipatie’. De fortepiano is in de tweede helft 18e eeuw het muzikale symbool van vernieuwing, het icoon van de jonge generatie tegenover het klavecimbel van de behoudende aristocratie.
De wind van revolutie en maatschappelijke verandering grijpt dan om zich heen en breekt grenzen open. Uiteindelijk zal de piano en zijn muziek de hele wereld veroveren. De festivalconcerten in Kasteel Heeswijk laat in drie verschillende concerten de geschiedenis herleven. De fortepianisten spelen op de Broadwoodvleugel uit 1840 die Kasteel Heeswijk in bruikleen heeft van Museum Geelvinck.
Zo 23 oktober - 16:00 uur: Ratko Delorko in een klassieke vogelvlucht
De Duitse pianist, componist en dirigent Ratko Delorko neemt het publiek in vogelvlucht mee door de pianomuziekgeschiedenis met muziek van Dussek, Beethoven, Schubert, Chopin, Field, Robert & Clara Schumann èn Delorko. Een boeiend, afwisselend en meeslepend programma.
Di 25 oktober - 16:00 uur: Licht – 1816, het jaar zonder zomer
In Indonesië komt in april 1815 de vulkaan Tambora tot uitbarsting. Over het noordelijke halfrond verspreidt zich de schaduw van een aswolk die in 1816 leidt tot een jaar zonder zomer, met lage temperaturen, mislukte oogsten en hongersnood.
Hoe hebben de tijdgenoten dit ervaren?
Ursula Dütschler (fortepiano) en Bernard Loonen (tenor) gaan op zoek naar de aan- en afwezigheid van licht in 1816 in de muziek van o.a. Beethoven, Schubert, Schumann, Berlioz en Glinka.
Zo 30 oktober - 16:00 uur: De kunst van de Nocturne
Een concert in de sfeer van de nacht, romantisch en dromerig, door de fameuze pianist Frederic Voorn.
Voorn neemt zijn gehoor mee door de geschiedenis van de Nocturne aan de hand van werken van J. Field, de eerste componist die een werk de naam ‘Nocturne’ gaf en daarmee als grondlegger van dit genre wordt gezien. Verder natuurlijk een nocturne van F. Chopin, maar ook werken van o.a. J.C. Bach, W.A. Mozart, F. Schubert, M. Glinka en A. Gutmann.