Evenementen

storyOp zaterdagmorgen 10 september om 11.00 wordt in de COOP in Heeswijk-Dinther een vitrinekastje onthuld met objecten van het voormalige landgoed Ter Weer.

 Al langere tijd heeft het bestuur van heemkundekring De Wojstap het voornemen om historische objecten van onze heemkundekring buiten de heemkamer ten toon te stellen. Het doel daarvan is meer bekendheid te verkrijgen voor de heemkunde in ons dorp.

Sinds januari 2016 is bekend dat het nieuwe gebouw aan plein 1969 met de COOP, de dokterspraktijk, apotheek en de appartementen door de directie van bouwbedrijf Van Grunsven Groep opnieuw Ter Weer is genoemd.

Dit gegeven is voor het bestuur van De Wojstap aanleiding geweest te bekijken of in de nieuwe COOP geen kleine permanente tentoonstelling over het oorspronkelijke landgoed Ter Weer ingericht zou kunnen worden.

Inmiddels is met de bedrijfsleiding van de COOP afgesproken, dat in de half ronde voorruimte van de supermarkt een klein vitrinekastje geplaatst mag worden met objecten afkomstig van opgravingen van Ter Weer.

Ter Weer is een andere naam voor het landgoed Ten Wijer, dat al in 1358 in een verkoopakte wordt vermeld. Vroeger sprak men dit uit als “Ten Wier” en deze naam is in de loop der tijd veranderd in Ter Weer.

Huize Ten Wyer is een versterkte boerderij geweest met een gracht er om heen. Het heeft vanaf eind 15e eeuw gestaan op de hoek van de Heilarensestraat en de Hommelse dijk. In 1798 komt het leeg te staan en het is korte tijd later gesloopt. In 1981 /82 hebben leden van heemkundekring De Wojstap daar opgravingen verricht.

Een aantal van de archeologische vondsten komen te staan in het vitrinekastje, dat beheerd wordt door de werkgroep Archeologie van De Wojstap. Regelmatig worden de objecten vervangen door andere spullen uit de inboedel van het voormalige Ter Weer.

Meer informatie over Ter Weer / Ten Wyer kunt u vinden in de heemkamer en op de website www.wojstap.nl .

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen