Evenementen

Ensemble-Plaisir-dAmourHet koffieconcert in Kasteel Heeswijk wordt verzorgd door het Ensemble Plaisir d’Amour, bestaande uit Anouk Platenkamp (Keltische harp) en Jos Koning (altviool, strijkpsalter, viool en viola d’amore). Zondag 31 juli vanaf 12.00u tot 13.00u. De unieke samenwerking tussen deze twee zeer ervaren musici levert prachtige sfeermuziek op.

Het beeld van de Ierse heidevelden, de mistige Schotse Highlands, de rotsen van Bretagne en de eindeloze Zweedse bossen wordt afgewisseld door opzwepende ritmes of innige romantiek.

Maar Ensemble Plaisir d’Amour schuwt het experiment niet; daardoor blijft de muziek steeds weer fris en origineel. De twee gepassioneerde musici beheersen hun instrument tot in perfectie. Alles wat het duo speelt, leeft tot en met: folk, klassiek en eigen werk. En de instrumenten zijn al even bijzonder: Keltische harp, strijkpsalter, vijfsnarige altviool en viola d’amore. Kortom: de muziek van het duo Plaisir d’Amour is sprookjesachtig.

ENTREE (RESERVEREN IS NIET NODIG

Een ‘all-in’ toegangsbewijs (kasteel en koffieconcert) kost € 10,–. Voor kinderen (4-12 jaar) en rolstoelrijders bedraagt het entree € 6,– per persoon. Beschermers van Brabants Landschap (max. 2 volwassenen en 2 kinderen tot 18 jaar), Museumkaarthouders en Vrienden&Beschermers van Kasteel Heeswijk hebben gratis toegang. Klik hier voor meer info over bezoekmogelijkheden en (voordeel)tarieven.

OVER ENSEMBLE PLAISIR D’AMOUR

Anouk Platenkamp

Anouk Platenkamp is afgestudeerd als klassiek pedaalharpiste aan het conservatorium van Maastricht. Zo’n tien jaar geleden werd zij gegrepen door de eenvoud en schoonheid van traditionele muziek en sindsdien heeft zij zich als een van de weinig Nederlandse harpisten in dit genre gespecialiseerd. Naast traditionele muziek speelt Anouk ook therapeutische harpmuziek. Ze heeft als enige in Nederland een opleiding ontwikkeld die harpisten leert om hun spel therapeutisch in te zetten en geeft over dit onderwerp workshops in binnen en buitenland.

Anouk Platenkamp bespeelt in het duo meestal een Keltische harp, een poëtisch instrument. De Keltische harp heeft ook enkele technische mogelijkheden die Ensemble Plaisir d’Amour vaak gebruikt maar op een pedaalharp niet aanwezig zijn. De laatste wordt meestal gereserveerd voor uitvoeringen van klassieke muziek.

Jos Koning

Jos Koning speelt al tientallen jaren viool en altviool en maakte in veel ensembles naam als een expressieve en charmante violist. Sinds een aantal jaren bespeelt hij ook de viola d’amore, het mysterieuze strijkinstrument van enkele honderden jaren geleden. Het aantal platen en CDs waarop hij te horen is is inmiddels de 50 gepasseerd. Jos is niet alleen musicus: door het hele land heeft hij naam als de vioolleraar en workshopleider die veel violisten nieuwe inspiratie en nieuwe richtingen heeft aangereikt.

Psalter

De ‘viool’ van Jos Koning ligt qua grootte eigenlijk tussen viool en altviool en heeft niet vier maar vijf snaren. De fraaie, donkere toon van de lage snaar geeft de muziek tal van extra nuances. Jos bespeelt ook de strijkpsalter en een viola d’amore, het romantische buitenbeentje uit de zeventiende en achttiende eeuw. Zeven snaren plus zeven extra resonantiesnaren geven een fluwelen klank die prachtig combineert met de harp.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen