Evenementen

Hester van_VlietBerne-Anders activiteit op maandag 14 maart om 20.00 uur :“Wat hoor ik?” : door Hester van Vliet.Overal staat in deze periode het beroemde muziekstuk de Matthäus Passion van J.S. Bach in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs een glossy “Bach” ligt er in de winkels!

Op maandag 14 maart laat Hester van Vliet iedereen kennismaken met de spelers, de teksten en ze vertelt hoe dit grootse muziekstuk in elkaar zit. Als hoboïste in het Nederlands Begeleidingsorkest speelt zij deze avond op hobo live de bijbehorende muziekfragmenten.

De inleiding van Hester van Vliet is een goede voorbereiding op de film “Erbarme Dich” die op maandag 21 maart wordt vertoond. Die film gaat over dat wat mensen zo raakt in de Matthäus Passion.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Heeswijk-Dinther. Toegang is 10 euro. Een combinatieticket met de filmavond op 21 maart is mogelijk voor 15 euro.

Aanmelden is gewenst in verband met koffie/thee en ruimte. Dit kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

Het geheim van de muziek

De Matthäus Passion bestaat uit drie dingen. Het is muziek, maar die muziek begeleidt zang en die zang vertelt een verhaal. Dat verhaal is bekend en gaat over het lijden van Jezus in zijn laatste dagen en het verraad van Judas. Het gaat ook over wat mensen overkomt en wat ze elkaar aandoen en de keuzen die ze maken. Daarnaast is de Matthäus Passion toneel. Dat horen wij in de muziek en in de zang.

Het lijden, medelijden en mee lijden (wat meer is dan mee leven), daar draait het om. Hoe ervaren wij steeds weer nieuwe schoonheid binnen de Matthäus Passion? En hoe kan een stuk dat zoveel verdriet schijnt op te wekken, tegelijkertijd zoveel schoonheid bevatten?

Na deze avond luistert u met andere oren en kijkt met andere ogen naar dit meesterwerk.

Over dit muziekstuk schreef Ad de Keyzer het boek “Bachs grote Passie”. Hij verzorgt bij de film op 21 maart de in- en uitleiding. Speciale aandacht gaat uit naar de aria “Erbarme Dich…” waar ook in de film bijzondere aandacht voor is.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen