Evenementen

Kees van_HoutenLezing van Kees van Houten op Kasteel Heeswijk speciaal voor luisteraars naar de MattheusPassie van Bach: zondag 13 maart 14 uur

“De Kruisvorm in de Matthäus-Passion”, zondag 13 maart 2016 vanaf 14.00 uur in de bovenzaal van het 16e eeuwse Koetshuis van Kasteel Heeswijk www.kasteelheeswijk.nl .

Entree 10 euro pp. Gezien de beperkte plaatsruimte is reservering voor de lezing gewenst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .

Tussen het concert en de lezing is het mogelijk in de Brasserie te lunchen, in de pauze en voor en na de lezing is er gelegenheid voor koffie etc.

De kruisvorm in de Matthäus-Passion

In deze lezing wordt aangetoond dat Bach zijn Matthäus-Passion heeft ontworpen in de vorm van een kruis. Hierbij vinden alle Bijbelfragmenten, Koralen en Aria’s hun symbolische plaats op de dwarsbalk en de staander, en wel zodanig, dat de lengteproporties van het kruishout op een natuurlijke en overtuigende manier zichtbaar worden. Kern van het betoog is de duiding van het centrale punt waar de balken elkaar kruisen. Op dit punt heeft Bach twee essentiële psychologische lagen van het lijdensverhaal over elkaar heen gelegd en muzikaal in elkaar verankerd. De lezing wordt verlucht met klinkende muziekfragmenten uit de MattheusPassie. Over het onderwerp van deze lezing verscheen in 1998 een boek van Kees van Houten: “Ich kenne des Menschen nicht”, de Kruisvorm in de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Van dit boek verscheen in 2000 een Duitse vertaling.

voor meer informatie over Kees van Houten zie www.keesvanhouten.nl 

en http://www.kasteelheeswijk.nl/kasteel-evenement/zondag-13-maart-2016-de-kruisvorm-in-de-matthaus-passion-door-bach-kenner-kees-van-houten/ 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen