Evenementen

Louis van_ParidonVan 2 t/m 31 maart is er in de vitrines van bibliotheek Heeswijk-Dinther een overzichtstentoonstelling te zien van de onlangs overleden Louis van Paridon (1922-2016)

Louis van Paridon was in de jaren zestig van de vorige eeuw persfotograaf en maakte o.a. foto’s van theatermensen Jan Teulings, Toon Hermans en drs. P, schrijvers Godfried Bomans, Gerard Reve en Simon Vestdijk en van voetbaliconen Rinus Michels, Johan Cruijff en Jan Mulder. Zijn foto’s stonden o.a. in de Katholieke Illustratie, het voormalige dagblad De Tijd en de KRO-gids. Kenners roemen hem als een van de beste fotografen van de jaren ‘50 en ‘60 in Nederland.

In 1960 streek hij vanuit Amsterdam aan de Zandkant in Heeswijk-Dinther neer. Hij was kritisch over de veranderingen aan dat het Brabantse land, als gevolg van de zogenaamde vooruitgang. Het bracht hem herhaaldelijk in conflict met de gemeente over het planologisch beleid

In 1990 raakte hij in een juridisch conflict over een boerderijtje aan de Vullingsweg in Heeswijk. Louis van Paridon en Michel Teulings wonnen de kwestie uiteindelijk op alle fronten, van pachtkamer tot gerechtshof en Raad van State. Ook stelde de Nationale Ombudsman hem in het gelijk na een klacht over een gebrek aan medewerking van de gemeente om zijn boerderij op de rijksmonumentenlijst geplaatst te krijgen.

Louis van Paridon was tegendraads, een non-conformist, onverzettelijk en had oog voor mooie en bijzondere dingen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen