Evenementen

De WojstapLezing bij heemkundekring De Wojstap H-D-L door Rini Kerstens op donderdag 10 december.Veel natuurverschijnselen stellen ons ook in onze tijd nog voor vraagtekens.

In het verdere verleden waren ze aanleiding voor uiteenlopende verhalen, allemaal pogingen om die gebeurtenissen te verklaren of ze in ieder geval een plaats te geven.

Diverse planten en dieren hebben bijzondere namen. Die zijn dikwijls ontstaan omdat ze er in de ogen van mensen vreemd en angstaanjagend uitzagen, zomaar ineens verschenen of zich alleen maar op bepaalde plekken vertoonden. Daarentegen waren er ook organismen met een allerliefst voorkomen.
Al die natuurverschijnselen en die bijzonder ogende planten en dieren zijn de kern van uiteenlopende sagen en legenden. Soms in een sprookjesachtige sfeer, dan weer duidelijk getuigend van de vrezende afhankelijkheid van de mens voor delen van de schepping.
Elementen uit geloof en bijgeloof omgeven die verhalen.
Het zijn allemaal vertelsels die ons nu een glimlach ontlokken. Het aardige van die verhalen is ook dat we met andere ogen naar die natuurverschijnselen, planten- en diersoorten gaan kijken. Bepaalde details vallen ineens op en zeggen in het verband van zo’n sage of legende wat.
Ze vertellen ons iets van de verbondenheid van de mens met de natuur in de tijd dat de verschillende verhalen ontstonden.

Het onderwerp past in dit jaargetijde en met deze spreker belooft het een boeiende avond te worden.
De lezing is in de heemkamer Raadhuisplein 21a te Dinther en begint om 20.00 uur.
Voor leden is het gratis. Aan niet-leden vragen we 2 euro.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen