Evenementen

Kilsdonkse molenHeeft u zich wel eens afgevraagd hoe ze vroeger olie maakten, zonder de machines van nu? Op zondag 13 december beginnen de molenaars weer met de productie van de walnotenolie in De Kilsdonkse Molen.

Een grote hoeveelheid walnoten ligt schoongemaakt en gesorteerd klaar om door de enorme molenstenen van de oliemolen te worden geplet. En u kunt zien hoe de eerste walnotenolie geslagen gaat worden.

De afgelopen maanden hebben kinderen van de basisscholen uit Heeswijk-Dinther en omgeving, hun uiterste best gedaan om bij ouders, opa’s en oma’s en kennissen walnoten te verzamelen voor De Kilsdonkse Molen. Maar ook vele inwoners van Dinther en omgeving hebben de oogst van hun notenboom geschonken. Deze actie heeft een enorme hoeveelheid noten opgeleverd. Voor jong en oud is het interessant om te zien op welke manier die noten worden verwerkt tot olie en waar die olie dan vervolgens voor gebruikt kan worden.

Indien er genoeg wind en water beschikbaar is, zullen zowel de wieken als de waterraderen van de molen in werking zijn.Olie-dag bij De Kilsdonkse Molen Heeswijk-Dinther

Zondag 13 december 2015

van 10.00 tot 17.00 uur.

Op deze Oliedag in Kerstsfeer laten we u zien en proeven hoe u lijnolie, koolzaadolie en walnotenolie kunt gebruiken in het dagelijks leven.

Netty van Lieshout geeft een demonstratie van het tekenen met ‘noten-inkt’.

Ook laten we u zien hoe olieverf gemaakt wordt voor het maken van een schilderij.

En natuurlijk worden er oliebollen gebakken…in olie.

Indien u nog noten heeft staan, breng ze dan mee naar de Kilsdonkse Molen.

Welkom op deze vrij toegankelijke dag op de molen en in het gezellige bezoekerscentrum !

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen