Evenementen

kersticoonDe betekenis van iconen in de byzantijnse traditie. Lezing door Désirée Krikhaar in Abdij van Berne op maandag 7 december.Kunsthistorica Désirée Krikhaar belicht de achtergronden van byzantijnse kunst en iconen uit het christelijk Oosten.

Het is een kennismaking met de tradities uit het oosten, zoals daar invulling wordt gegeven aan de Kersttijd. Zij legt hierbij de relatie tussen de spiritualiteit, de rol van Kersticonen en de byzantijnse gezangen uit dit gedeelte van het kerkelijk jaar.

Op deze wijze vormt de lezing een ideale voorbereiding op het concert van het Arnhems Slavisch Koor op vrijdag 11 december in de Abdij.

Iconen

Iconen sluiten aan bij een levenshouding waarin meegekregen christelijke bagage nog waardevol wordt gevonden. Het voordeel van iconen is dat er zo veel aan vastzit.

Wat een icoon tot icoon maakt, is het strakke stramien dat bepaalt hoe een heilige of een religieuze gebeurtenis afgebeeld dient te worden. Kenmerkend is ook de tekst: altijd wordt benoemd wat is afgebeeld. Krikhaar vertelt aan welke regels een 'kersticoon' (de geboorte van Christus) moet voldoen volgens de eeuwenoude voorschriften.

01122015 Désirée_KrikhaarDésirée Krikhaar

Kunsthistorica Désirée Krikhaar, is iconendeskundige en expert op het gebied van Byzantijnse kunst en iconen. Zij is als gastconservator verbonden aan het Museum Catharijneconvent in Utrecht en docente bij HELIKON, het Landelijk Instituut voor Religie in Kunst en Cultuur.

De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze.

Er is ook een combi-ticket à € 15,= verkrijgbaar met het concert op 11 december. Reserveren gewenst via:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of kaarten aan de zaal in de Abdij.

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen