Dorpsnieuws

fermAfgelopen december verzorgde Harrie van Grinsven voor onze vrijwilligers een workshop fermenteren.    Toen ik een paar dagen geleden mijn mand vol met seizoen groenten zag staan en mijn fermentatieproducten van de afgelopen weken echt een succes waren, besloot ik deze keer iets nieuws uit te proberen en pompoen te gaan fermenteren volgens de natte methode.

ferm1Benodigdheden

-pompoenen

-ongeraffineerd zeezout

-snijplank

-weegschaal 

-mes

-afsluitbare glazen pot

-gewichtje.

Fermenteren volgens de natte methode

Werk van het begin af aan schoon!

Weeg de pot en onthoud het gewicht.

Vul de pot met gesneden en/of geraspte pompoen.

Giet water in de pot, totdat de pompoen helemaal onderstaat.

Bereken het gezamenlijk gewicht van de pompoen en het water.

Bereken van dit gewicht 2%, weeg deze hoeveelheid zout af.

Giet het water uit de pot, los de afgewogen hoeveelheid zout er in op en voeg het water weer toe aan de pompoen.

Voeg naar smaak kruiden toe, ik heb gekozen voor; kaneel, kardemom, paprikapoeder en laurier.

Dek het geheel af met een stuk of een schijf pompoen en leg er een gewichtje op, zodat alles goed ondergedompeld blijft in het zoutmengsel.

Doe de deksel op de pot, laat wel wat ruimte onder de deksel vrij, zodat de luchtbelletjes die door het fermenteerproces ontstaan kunnen ontsnappen. ontsnappen.

Plaats een schaaltje onder de pot, om het vocht dat uit de pot “lekt” op te vangen.

Draai zo nu en dan de deksel los om de lucht te laten ontsnappen.

Bewaar de pot op een warme plaats (18 tot 21 graden).

Wat gebeurt er tijdens het fermenteren

De goede bacteriën groeien in een luchtdicht, warm, zout en zuurstofarm milieu.

De luchtbelletjes laten zien dat er zich melkzuren en CO2 ontwikkelen.

De pompoen heeft zeker 3 weken nodig om te fermenteren, maar het is ook een beetje afhankelijk van wat je zelf lekker vindt, proef dus zelf zo nu en dan, vind je de pompoen goed van smaak, zet dan de pot in de koelkast en ga hem gebruiken.

De melkzuurbacteriën zijn een zegen voor je darmflora en zorgen voor een betere vertering van sommige groenten, bovendien zijn gefermenteerde groenten rijk aan vitamine C.

 Gebruik

Gebruik je ogen en neus goed tijdens het hele proces en voordat je de groenten gebruikt.

Het blijft een proces waarin veel te leren valt, maar waar heerlijke resultaten bij te behalen zijn. Bovendien herinneren veel ouderen onder ons de potten in de kelders van onze ouders met gepekelde etenswaren.

Voeg gefermenteerde groenten toe aan; salades, spreads, rijstgerechten, aardappelgerechtjes, stamppotjes, pannenkoeken, enz.

Met kruidige groet,

Jose van der Heijden-van den Berg

Kruidenhof Berne is te vinden in de tuin van de Abdij van Berne

Wij zijn voor weetjes en recepten ook te vinden op Facebook en Instagram.

Wil je informatie over rondleidingen en/of workshops?

Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

#kruidenhof #kruidencirkel #heeswijkdinther #bern 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen