Dorpsnieuws

Preek op zondag 4 december 2022

Frank van RoermundMet het fragment dat wij zojuist hoorden begint een nieuwe fase in dit evangelie volgens Matteüs. Het verhaal van Jezus' geboorte en kinderjaren is afgesloten, en via Johannes de Doper start het verhaal van Jezus' publieke optreden, te beginnen met diens doop in de Jordaan.

Stream films via de Bibliotheek

bibliotheekpasMet Biblioscoop kijk je als bibliotheeklid gratis naar een uitgebreid aanbod van films, of huur je jouw favoriete toptitels.Kijk nu :Verhalen om bij weg te dromen. Wegdromen bij verhalen, ook wanneer je een film kijkt.

Column burgemeester: Earth overshoot day

burgemeester MoormanElk jaar wordt earth overshoot day berekend. Dat is de dag waarop we als mensheid collectief meer van de natuur hebben verbruikt dan wat de aarde in één jaar kan vernieuwen. De laatste keer dat deze dag samenviel met het jaareinde was in mijn geboortejaar 1970. In 2000 viel die dag in Nederland op 25 september en dit jaar zelfs al op 12 april.

Kerstconcert “Geboorte van een danser”

 geboorte van danserOp zaterdag 17 december treedt het muziektheater Carmina Ludens uit Nijmegen in de Abdij van Berne op met een Kerstconcert. De titel ‘Geboorte van een danser’ verwijst naar kerst als we de geboorte vieren van de 'Lord of the dance':  Christus die zijn leven danst als bruidegom voor zijn geliefde bruid : de mensheid.  

Samen voor meer groen in de buurt

insta bloembolactie.400x250Wilt u meehelpen om gemeente Bernheze groener te maken? Dan heeft u nu de kans om een eerste stap te zetten! Lever tussen 3 en 11 december 2022 een tegel in en krijg een gratis zakje bloembollen.Steeds vaker hebben wij te maken met hitte, langdurige droogte en extreme hoosbuien. Heftige regenbuien hebben soms wateroverlast en schade als gevolg.

De Nachtwacht komt naar Bernheze!

NachtwachtVoor sommige bewoners van verpleeghuizen en verzorgingstehuizen is een bezoek aan een museum niet mogelijk. Het Rijksmuseum brengt daarom de Nachtwacht naar hen toe! Niet de echte, maar wel een levensechte reproductie. De Bernhezer kunstkring diende een aanvraag in en is uitverkozen om drie weken lang deze replica van de Nachtwacht te laten zien.

Open informatieavonden op Gymnasium Bernrode

Bernrode inschrijvenOp 6 en 7 december organiseert Gymnasium Bernrode twee informatieavonden voor ouders van basisschoolleerlingen uit groep 7 of 8. Op het programma staan een rondleiding, informatie over ondersteuning en een leerlingpanel dat alle vragen beantwoordt. Maar hoe gaat het nu echt op school? Leerling Marijn Lelieveld vertelt samen met zijn ouders hoe Gymnasium Bernrode hem bevalt.  

Pelgrimeren kun je leren

pelgrimerenWie vertrouwde patronen loslaat en vertrouwen heeft dat het altijd goedkomt, stapt in de vrije ruimte en komt in een nieuw avontuur.Henk Murraij is vier en een halve maand op pelgrimspad geweest en heeft ervaren hoe het is om los te zijn uit zijn vertrouwde omgeving en geheel afgestemd te zijn op zijn eigen intuïtie.

‘Bernehuis’ Leermakers autisme groep

Leermakers 1Beste lezer,
Sinds juli 2021 woont een groep mensen met autisme op het terrein van de Abdij van Berne. Leermakers Autismegroep begeleidt deze mensen en hanteert het uitgangspunt dat mensen met autisme de kans moeten krijgen om zelfstandig te wonen en het recht hebben om midden in de maatschappij te staan en daarin volwaardig te participeren.

Gedicht Ilja Leonard Pfeiffer op buitenmuur Gymnasium Bernrode 

gedocht BernrodeOp de buitenmuur van Gymnasium Bernrode in Heeswijk-Dinther hangt vanaf nu permanent een gedicht van Ilja Leonard Pfeijffer. De metershoge 'wall-tattoo' werd dinsdagavond onthuld door de dichter zelf, met hulp van wethouder Maarten Everling. De Bernhezer KunstKring, organisator van onder andere De Schrijverij en initiatiefnemer bij het plaatsen het gedicht, is blij met de uitvoering.