Dorpsnieuws

IVNOp woensdag 6 november verzorgt Christ Tielemans, voor leden en niet-leden van IVN Bernheze een lezing. Hierbij beschrijft Christ Tielemans verschillende houdingen die mensen kunnen hebben ten opzichte van de natuur. Hoe kijken mensen in verschillende delen van de wereld en in verschillende tijden vanuit religie en cultuur naar de natuur en de kosmos?

Binnen de milieufilosofie worden de diverse houdingen ingedeeld in graden, variërend van “despoot” tot “participant”. Wat betekenen die verschillen?

De Heilige Natuur
De huidige klimaat- en milieuproblematiek dwingt je tot een bezinning op onze houding ten opzichte van de natuur. In 2022 verscheen het boek De heilige natuur door Karen over het herstel van de relatie met onze natuurlijke omgeving door een andere manier van denken en voelen te ontwikkelen. “Laat de natuur bij je binnen”.
In tegenstelling tot in het westen, gaan veel oude culturen en religies uit van een bezieling van alles, van een heilige natuur.
De verbondenheid van mens en natuur is niet alleen iets wat binnen de oude wijsheid bekend was, ook ontdekkingen in de moderne kwantumfysica wijzen uit dat alles met alles verbonden is.
Binnen de oude religies en universele wijsheid is het uitgangspunt dat alles onderdeel van dezelfde Bron is en bezield is; de natuur is HEILIG.

Christ Tielemans
Christ Tielemans heeft tuinbouw gestudeerd en is oud-docent (biologische) land- en tuinbouw en groene ruimte aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Daarnaast heeft hij op latere leeftijd Religiestudies gestudeerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In het thema “De Heilige Natuur” komen deze twee interessevelden mooi bij elkaar.

Bijwonen van de lezing is gratis. Zaal open 19.45 uur; start lezing 20.00 uur, CC Servaes, Raadhuisplein 24, 5473GC Heeswijk-Dinther. Een kleine bijdrage voor de IVN Bernheze wordt op prijs gesteld.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda