Mooi hè, die groene hopbellen die je nu als verjaardagslingers in loofbossen en struikgewas ziet hangen.
Belangrijk om te weten
*De vrouwelijke bloemen, de hopbellen, kun je het best voor ze helemaal rijp zijn, dus als ze nog groen zijn, plukken.
*Droog ze na de pluk op een schaduwrijke plek.
*De geneeskrachtige werking van hop wordt na droging wel snel minder.
Geschiedenis
Heel lang geleden dronken de Joodse gevangenen in Babylon al gerstebier met hop om zich tegen lepra te beschermen.
In de Germaanse landen vulde men al eeuwen terug, de kussens van onrustige kinderen met hop. Dit vanwege de slaap bevorderende en rustgevende werking van de hop.
Vanaf de 14e eeuw werd hop in Nederland een van de belangrijkste ingrediënten bij het brouwen van bier.
Werking
-kalmerend
-antibacterieel
-positieve invloed op spijsvertering
-heeft invloed op de hormoonhuishouding.
Hoe te gebruiken
De jonge scheuten en bladeren kun je in een groentegerecht gebruiken door ze te stoven of te koken. Snijd ze eerst wel goed klein.
Van de vrouwelijke bloemen kun je thee zetten.
Je kunt er ook tinctuur van maken:
-vul een schoongemaakt glazen potje met nog niet helemaal rijpe hopbellen
-vul het potje tot de rand met wodka en sluit af met de deksel
-laat het potje 6 weken staan.
-zeef het mengsel en bewaar de tinctuur in een donkerbruin potje.
Contra-indicatie:
-zwangerschap
-depressie
-hormonale aandoeningen.
Het gebruik van hoptinctuur hangt erg af van waar je het voor nodig hebt. Denk er ook altijd aan dat het rustgevend is en dat kan invloed hebben op de alertheid.
Met kruidige groet,
namens Kruidenhof Berne
José van der Heijden- van den Berg