Dorpsnieuws

cfeeeabf 77e9 4073 94df 7e19ce8b21bbOp 17 september 1944 stegen ze op in Engeland, Amerikanen, Polen en Engelsen om Operatie Market Garden te starten. Het doel was om een corridor van Eindhoven naar Arnhem te maken en de bruggen over de Maas, Waal en Rijn veilig te stellen en in handen te houden bij respectievelijk Grave, Nijmegen en Arnhem.

Vandaar zou men dan gemakkelijk vóór Kerstmis 1944 het Ruhrgebied in Duitsland kunnen veroveren.
Market was de codenaam voor de luchtlandingsacties van:
 101e Amerikaanse Airborne Divisie bij Son en Veghel;
 82e Amerikaanse Airborne Divisie bij Nijmegen
 1e Engelse Airborne Divisie bij Arnhem
 1e Poolse Parachutisten Brigade bij Driel
Garden was de codenaam voor de operaties van de grondtroepen, het 30e Engelse Legerkorps, dat vanuit Neerpelt aan de Belgisch-Nederlandse grens moest doorstoten naar Arnhem.
Taak van de luchtlandingstroepen was het veroveren en bezet houden van de opmarsroute –de Corridor- voor het 30e Legerkorps, de weg van Neerpelt, Valkenswaard, Eindhoven, Son, St.Oedenrode, Veghel, Uden, Grave, Nijmegen naar Arnhem.
Veldmaarschalk Montgomery ging er vanuit, dat het 30e Legerkorps twee dagen nodig zou hebben om Arnhem te bereiken. De schatting was verder dat in geval van tegenslag de luchtlandingstroepen er in zouden slagen de Rijnbrug vier dagen te verdedigen tegen de Duitse tegenaanvallen. Het resultaat van Operatie Market Garden is bekend: Pas op D-Day+2 reden de eerste Engelse tanks over de brug van het Wilhelminakanaal bij Son en bleek Arnhem 'een brug te ver'. Het was van het grootste belang dat de Para's de bruggen over kanalen en rivieren veroverden vóór de Duitsers kans zouden zien deze op te blazen. Voor de 101e Airborne Divisie waren dat de bruggen over het Wilhelminakanaal, de Dommel, de Zuid-Willemsvaart en de Aa.
Helaas kreeg men Arnhem dus niet veroverd en liep e.e.a.bij de Operatie Market Garden dus net iets anders, zo ook in Heeswijk. Eigenlijk hadden de parachutisten van het Parachute Infantery Regiment helemaal niet bij Kasteel Heeswijk moeten worden gedropt maar bij Kasteel Zwanenburg in Dinther. Ze hadden de opdracht om de spoorbrug over rivier de Aa te veroveren en veilig te stellen zodat vanuit Eindhoven via Boxtel en Veghel materieel vervoerd kon worden richting het Duitse Gogh. Echter doordat de piloot geen grondsignalen zag, omdat de Patfinders die daarvoor hadden moeten zorgen waren neergeschoten boven Retie in België, nam de piloot aan dat Kasteel Heeswijk hun droppingzone was en maakte Heeswijk ineens onderdeel uit van Operatie Market Garden. Kasteel Heeswijk was echter in stevige handen van de Duitse bezetter en vanuit dit bolwerk zijn de parachutisten flink beschoten met diverse doden als gevolg.

Grt. Dré van de Wijgert

Ter voorbereiding op de herdenking bij het Airborne monument in Heeswijk, 17 september om 19.00 uur. Programma volgt nog.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen