Dorpsnieuws

leygraaf.400x250De gemeente Bernheze heeft Meerstraat 45 en 45a in Heeswijk-Dinther gekocht om Oekraïense vluchtelingen (ontheemden) op te vangen. Dit pand, het voormalige hotel De Leyraaf, biedt straks onderdak aan 82 ontheemden. Deze aankoop is een duurzame oplossing voor de opvang van vluchtelingen in de gemeente Bernheze.

Aankoop en verbouwing
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft op 24 juni 2024 besloten om het pand te kopen. Er wordt direct gestart met de vergunningsprocedure. De verbouwing van Meerstraat 45 en 45a duurt ongeveer 20 weken en is naar verwachting in januari 2025 afgerond zodat de nieuwe bewoners hun intrek kunnen nemen.

Relatie met crisisnoodopvang zandkant
Er is een relatie met de crisisnoodopvang aan de Zandkant 6c in Heeswijk-Dinther. Om een soepele overgang te waarborgen, en te voorkomen dat bewoners tussentijds zonder onderdak komen te zitten, is al eerder besloten de looptijd van de crisisnoodopvang te verlengen tot uiterlijk 31 december 2024. Hierdoor kunnen een aantal bewoners van de crisisnoodopvang geruisloos verhuizen naar de Meerstraat 45 en 45a.

Duurzame oplossing
Wethouder Maarten Everling: "Gemeente Bernheze zet zich in om Oekraïense vluchtelingen een veilige en tijdelijke woonplek te bieden. Met deze aankoop bieden we een duurzame oplossing die voorkomt dat mensen steeds opnieuw moeten verhuizen. Dit geeft hen de mogelijkheid om voort te bouwen op wat ze hier al hebben opgebouwd. We streven naar een stabiele woonomgeving.”

In de zomer van 2023 besloot het college van Bernheze alleen nog ontheemden te huisvesten in panden die eigendom zijn van de gemeente. Tot die tijd huurde de gemeente hotel De Leygraaf en bood daarmee onderdak aan 29 ontheemden. Toen duidelijk werd dat de eigenaar van het hotel openstond voor verkoop is de onderhandeling gestart. Het koopcontract is getekend en de gemeente Bernheze gaat nu verder met de vergunningsprocedure en de verbouwing.

Informatiebijeenkomst
Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd en hebben een uitnodiging ontvangen voor een informatiebijeenkomst.

Meer informatie
Ga voor meer informatie naar de pagina oekraïne.

Bron: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda