De Weegbree is een plant waar vaak weinig aandacht aan geschonken wordt. We lopen er zelfs vaak met onze grote voeten overheen, zonder dat we weten dat we op die manier hun zaadjes verspreiden.
Er zijn veel soorten weegbree, maar omdat de Smalle Weegbree hier het meest voor komt, brengen we de Smalle Weegbree onder de aandacht.
Hoe herken je de Smalle Weegbree
De bladeren van de Smalle Weegbree staan in een rozet op de grond en hebben een smal lancetachtig blad. In het blad lopen de nerven met de lengte van het blad mee. De witte bloemetjes zijn lang eivormig en de meeldraden daarom heen zijn geelachtig wit.
Ze groeien vaak in graslanden, op dijken, in bermen, aan waterkanten, in akkers, in plantsoenen en op een braakliggend stuk grond.
Geschiedenis en werking
De Smalle Weegbree wordt al sinds de oudheid als geneeskrachtige plant gebruikt. Maar ook nu nog is het een veel gebruikte plant.
De Smalle Weegbree heeft namelijk een antibacteriële en reinigende werking. Het gekneusde blad helpt daardoor goed bij verwondingen en ontstekingen van de huid; denk b.v. aan verbranding of een insectenbeet.
De Smalle Weegbree heeft ook een bloedstelpende werking. Een bloedende wond kun je stelpen door een gekneusd blad als verbandje op de wond te leggen.
Inwendig wordt De Smalle Weegbree vaak ingezet bij klachten van de bovenste luchtwegen, ontstekingen in de mond, het maagslijmvlies of de urinewegen.
Wanneer je de zaadjes van de Smalle Weegbree in het water zou zetten, zwellen ze enorm op en worden ze wel tien keer zo groot. De plant heeft namelijk veel slijmstoffen in zich en dat is goed voor onze slijmvliezen. Het is een plant die ook veel mineralen bevat, een versterkende plant dus.
Gebruik
De jonge bladeren van de Smalle Weegbree snijd je in lange smalle reepjes. De sterke nerf haal je er tussen uit, die gebruik je niet. Je kunt de reepjes als groente klaar maken, zoals je spinazie klaar maakt, of rauw toevoegen aan een salade, soep of boterham met kaas.
De zaadjes en bloemen kun je in een salade of olie verwerken.
Deze plant is ook heerlijk om een thee van te zetten.
Recepten
Weegbree-olie voor de huid:
Vul een schone doorschijnende glazen pot voor ¾ met in kleine stukjes gesneden blaadjes.
Vul de pot aan met biologische amandel- olijfolie.
Sluit de pot goed af en zet hem drie weken op de vensterbank.
Schud de pot met regelmaat en zorg dat de blaadjes goed onder de olie blijven staan.
Zeef na drie weken de olie en klaar is de Smalle Weegbree-olie.
Weegbree-zalf voor de huid:
Verwarm de gemaakt Smalle Weegbree-olie au bain-marie.
Voeg 1 gram bijenwas toe op 10 ml olie.
Vermeng het geheel goed met elkaar, bewaar de zalf in bruine potjes.
Deze zalf kan ook helpen bij psoriasis en eczeem.