Dorpsnieuws

De ValiantenRuitersportvereniging De Valianten zijn klaar voor de Brabantse Kampioenschappen op eigen terrein. ‘Wij gaan het grootste paardensportevenement van Brabant neerzetten’ Het is - samen met Indoor Brabant- het grootste paardensportevenement van de provincie Noord-Brabant: de Brabantse Kampioenschappen Outdoor.

Duizenden paardensportliefhebbers uit heel Brabant komen er in juli voor naar Heeswijk-Dinther. Drie weekenden lang zijn er dan wedstrijden in springen en dressuur en wedstrijden voor teams en meertallen. Wie hier aan meedoet, kan zich kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap in Ermelo, de Hippiade. Ruitersportvereniging De Valianten uit Heeswijk-Dinther en Loosbroek tekent voor de organisatie.

Dat een vereniging dat doet is best bijzonder, want de afgelopen jaren ging de regionale tak van de sportbond KNHS steeds in zee met commerciële accommodaties om de kampioenschappen te kunnen houden. ,,Eigenlijk was er geen club die de immense klus aandurfde”, vertelt voorzitter Pieter van Gorkum van de Valianten.,,Paardensportverenigingen zijn doorgaans niet zo groot en de meeste hebben niet veel vrijwilligers om op terug te vallen.

Bovendien is er een enorm terrein voor nodig met hoogstaande faciliteiten, zoals eb- en vloedrijbodems die het water bij nat en droog weer afvoeren of vasthouden” De ruitersportvereniging van Zijtaart heeft het in 2018 nog gedaan; toen mochten wedstrijden nog gereden worden op gras en ging het om één weekend. ,,Inmiddels zijn de regels veranderd en mag er alleen nog worden gereden op zandbodems. Het kampioenschap behelst nu drie weekenden.” Bij Heeswijkse club, die zo’n zestig actieve ruiters telt, hebben ze behoorlijk wat actieve vrijwilligers. En er zijn vorig jaar twee grote eb- en vloedbodems aangelegd, ook met veel hulp van sponsoren en de vrijwilligers, waardoor er onder alle weersomstandigheden goed gereden kan worden. Maar dat is voor het kampioenschap niet genoeg.

Op het grasland naast het terrein in de Heeswijkse bossen komen speciaal voor het evenement nog eens twee tijdelijke eb- en vloedbodems te liggen. De twee extra rijpistes zijn nodig om de grote hoeveelheid ruiters die dagelijks moeten rijden te kunnen verwerken. Dat is een behoorlijke investering. Maar dat is waard, vindt de Heeswijkse rijvereniging. Die wil het kampioenschap heel graag organiseren, omdat ze daarmee een stuk gezelligheid en clubgevoel in de sport terug hoopt te krijgen. ,,De paardensport is de afgelopen jaren steeds individueler geworden. Ik heb nog meegemaakt dat we ieder weekeinde met de hele club op wedstrijd gingen. Je verzamelde bij de club, laadde de paarden en pony’s samen in de vrachtwagens en je ging als groep op pad. Nu gaan ruiters ieder met hun eigen trailer op pad, rijden hun proef en gaan weer naar huis. Bij de commerciële accommodaties ontbrak de sfeer helemaal en zag je ruiters snel weer vertrekken. Wij willen mensen echt een dagje uit geven. De saamhorigheid in de paardensport, dat willen wij met onze Brabantse Kampioenschappen weer terugbrengen”, zegt bestuurslid Gerben de Mol. Het Brabants Kampioenschap wordt daarom niet alleen een wedstrijd, maar ook een evenement. Met een groot strodorp, een plein met winkeltjes, en met shows en demonstraties. Zo is er een race met shetlanders van de groep Sprong Vooruit uit Oeffelt, fysiotherapeute Dewi Bergmans van het medisch diagnostisch centrum DD-Physio uit Heesch bespreekt bewegingsproblemen bij paarden, en Bo Hopmans laat met een hartslagmeter bij paarden zien wat een training met paarden doet. ,,We willen hiermee ook laten zien dat we dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan”, zegt Kirsten Rietbergen, secretaris van De Valianten. ,,De laatste jaren ligt de paardensport echt onder een vergrootglas. Terwijl de sport zich juist heel positief ontwikkelt op dit gebied. Bij wedstrijden zijn bijvoorbeeld altijd toezichthouders aanwezig die letten op hoe ruiters met het paard omgaan en het welzijn van het paard.”

De Valianten hopen dat ook mensen die niet zo bekend zijn met paardensport eens een kijkje nemen op het terrein aan de Heibloemsedijk. ,,Het terras is open, er is uitgebreide horeca, dus iedereen die het leuk vindt om te komen kijken is welkom”, zegt Pieter van Gorkum.

De kampioenschappen beginnen op 30 juni met het BK voor meertallen en de teamkampioenschappen. Daags ervoor, op 29 juni is er een bixiedag voor de allerjongste ruiters. Op 6 en 7 jul is het BK springen voor paarden en pony’s. En op 12, 13 en 14 juli is het BK dressuur voor paarden en pony’s.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen