Dorpsnieuws

belevingsconcertOp zaterdag 3 februari om 20.00 uur wordt in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther een Winter Belevingsconcert uitgevoerd. In dit belevingsconcert laten Jos Somsen en Penelope Turner de winterperiode ervaren in beelden, rituelen en muziek.

Het is een manier om de beleving over te brengen zoals die ook hoort bij het ritme van de seizoenen. Van het afsterven van leven in de herfst, via de duisternis en stilte van de wintertijd naar het ontwaren van de eerste tekenen van nieuw licht in het voorjaar.

In dit concert wordt de winter in liederen van de 12e -eeuwse mystica Hildegard von Bingen verwoord. Die liederen worden gecombineerd met natuurbeelden, Ierse wijsheden, Jiddische liederen en hedendaagse rituelen. Zo wordt de beleving dicht bij de huidige tijd en onze taal gebracht. Iedereen kan zo deelnemen aan de gemeenschappelijke beleving.

Penelope Turner en Jos Somsen studeerden Oude Vocale Ensemblemuziek aan het Fontys Conservatorium. Zij combineren hun middeleeuwse muziekkennis met ervaring met rituelen en Jiddische muziek (Jos Somsen) en de bewerkingen van Hildegard’ s liederen door Penelope Turner.

Het concert begint om 20.00 uur in de Abdijkerk van Berne in Heeswijk. Een gebruikelijke toegangsprijs voor deze voorstelling zou meer dan 10 euro per persoon bedragen. Om de toegang voor ieder mogelijk maken nu vrij entree, inclusief een tekstboekje. Een vrijwillige contante bijdrage na afloop wordt zeer op prijs gesteld om de kosten te bestrijden. Aanmelden voor kaarten kan via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In verband met de hoge stookkosten is de kerk beperkt verwarmd. Aangeraden wordt daar met uw kleding rekening mee te houden.

Penelope Turner en Jos Somsen

Penelope Turner en Jos Somsen studeerden Oude vocale ensemblemuziek aan het Fontys Conservatorium. Met het vroege middeleeuwse muziek ensemble Trigon wonnen ze de eerste prijs op de International Young Artists’ Presentation in 1998 in Antwerpen.

Jos nam deel aan diverse ensembles voor oude muziek en richtte Jiddisch trio Gasn-singer op. Naast haar muzikale werk volgde ze opleidingen in de psychologie, religie-wetenschappen en rituele studies. Ze voert projecten uit op het snijvlak van zorg, zingeving en zang.

Penelope begon haar muzikale carrière als "choral scholar" aan het Trinity College in Cambridge. Ze richt zich op zowel oude als hedendaagse muziek. De combinatie van deze interesses leidde in 2020 tot de start van haar project om de 77 liturgische gezangen van Hildegard von Bingen op te nemen en voor elk een eigen hedendaagse bewerking te creëren. Drie van die bewerkingen komen in dit concert aan bod. In haar project zijn nu 41 gezangen (in originele en bewerkte versie) beschikbaar.

Praktisch

Ook bij dit concert wil de Abdij de toegang voor ieder mogelijk maken. Daarom zijn bij dit bijzondere concert de entree en het tekstboekje gratis. Uiteraard wordt na afloop een vrijwillige bijdrage in de gemaakte kosten zeer op prijs gesteld.

Aanmelden voor kaarten wordt gevraagd om de beschikbare plaatsen in de kerk te overzien. Dat aanmelden kan door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding van het aantal personen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen