Dorpsnieuws

hildegard van bingenOp maandag 22 januari staan het leven en de werken van Hildegard van Bingen centraal in een lezing door Veerle Derleyn, bij Berne Anders.

Als Duitse mystica uit de twaalfde eeuw (1098-1179) is Hildegard van Bingen nog steeds een bekendheid is gebleven.

Zij was een zieneres die bij volle verstand boodschappen uit de hemel ontvangt. Daarnaast schrijft zij over de gezondheidsleer in die tijd : ziekten, hun oorzaken en behandelingen maar ook het gebruik van medicijnen staan beschreven. Hildegard was filosofisch, religieus, natuurkundige, kunstzinnig en muzikaal. Zo componeerde zij liederen en deelde haar visie op het leven met kerkelijke en wereldlijke leiders. Voor Hildegard van Bingen draaide alles om harmonie : tussen mensen, tussen mens en omgeving en tussen mens en kosmos.

Dr. Veerle Derleyn, was internist-oncoloog in Helmond en al lang geïnteresseerd in de werken van Hildegard van Bingen. Ze verzamelde die boeken over de middeleeuwse geneeskunde zoals Hildegard die goed kende en beschreef. Veerle Derleyn maakte ook kennis met  patiënten die nu behandeld worden volgens de Hildegard-therapie. Als amateur celliste werd zij ook geraakt door de muziekstukken van Hildegard van Bingen.

De spirituele thema’s in de teksten en de muziek van Hildegard’s liederen zijn nog steeds inspirerend en ontroerend om naar te luisteren. Op zaterdag 3 februari zal er een Belevingsconcert Winter in de Abdijkerk worden uitgevoerd, waarbij ook enige liederen van Hildegard van Bingen worden uitgevoerd.

De lezing over Hildegard van Bingen begint om 20.00 uur in de Abdij. Opgeven voor kaarten kan door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van 10 euro gevraagd, inclusief koffie/thee in de pauze.

Aanvullende informatie:

Hildegard van Bingen

Hildegard van Bingen, (10981179), een Duitse benedictijnse abdis, geldt als eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Zij inspireert mensen al meer dan 800 jaar. In het door haar gestichte klooster in Bingen am Rhein was zij onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, (natuur)wetenschappen, filosofie, compositie en muziekbeoefening, poëzie, plantkunde en taalkunde.

Haar werken

De visioenen die zij kreeg heeft zij opgetekend. Opmerkelijk werd het toen deze geschriften ook onder de aandacht van de paus werden gebracht. Die spoorde en moedigde Hildegard aan haar werk voort te zetten. Zo voltooide zij haar eerste grote werk, Liber Scivias : Ken de wegen van de Heer.

Ook van haar hand zijn Physica en Causae et Curae, twee werken die samen bekendstaan als Liber Subtilitatum (Het boek van subtiliteiten). Deze handelen niet over theologie, maar over de natuur en over geneeskunde met talloze geneeskrachtige recepten. 

In het klooster te Bingen (aan de Rijn) componeerde ze ongeveer 75 gezangen voor de liturgie op basis van haar visioenen. Haar muziek was als harmonische muziek van hemelse openbaringen. Deze muziek is net zo afwijkend van het toen gebruikelijke als haar andere werken. Het vormt in feite een eigen vorm van het gregoriaans.

Sinds circa 1970 is er voor Hildegard van Bingen, en in het bijzonder voor haar muziek, veel interesse. Haar composities staan in goed bewaarde handschriften en vormen een uitgebreid repertoire van middeleeuwse muziek. 

Invloedrijke vrouw

De invloed van Hildegard van Bingen was in haar tijd ook groot. Zij schreef gevraagd en ongevraagd adviezen aan allerlei hooggeplaatste kerkelijke en wereldlijke personen, waaronder keizers en pausen. In haar visie op het leven draaide voor Hildegard van Bingen alles om harmonie : tussen mensen, tussen mens en omgeving en tussen mens en kosmos. In haar zienswijze waren man en vrouw juist voor elkaar geschapen en samen beeld en gelijkenis van God. Dat bracht haar regelmatig in conflict met de gevestigde orde.

Het wonderlijkste van het verhaal van Hildegard van Bingen is dat zij er zo springlevend uit naar voren komt. Alsof ze ook best in de 21 e eeuw had kunnen leven en nu een rolmodel had kunnen zijn.

Zo houdt Hildegard je voor dat je het middelpunt van je eigen wereld bent en dat je van daaruit met alles en iedereen verbonden bent, dat je daarom een beetje moet zorgen voor de wereld om je heen en dat het uiteindelijk  liefde is dat alles met elkaar verbindt. Ze lijkt een soort vroege verschijning van Loesje:  “Juist in kleine, eenvoudige momenten breekt de zon door, als je ze maar ziet.”        

Veerle Derleyn

Veerle Derleyn studeerde geneeskunde en was specialist interne geneeskunde en oncologie. Gedurende 32 jaar heeft zij een praktijk gehad het ziekenhuis in Helmond. Al dertig jaar geleden werd zij aangetrokken door de persoon van Hildegard van Bingen. Die had een zeer goede kennis van de middeleeuwse geneeskunde. Veerle Derleyn verzamelde de boeken over geneeskunde, de visoenen en haar muziek. Als (amateur) celliste had zij daar bijzondere belangstelling voor.

Om de autobiografie van Hildegard van Bingen te kunnen lezen en in te voelen studeerde Veerle Derleyn zelf Latijn. Bij een wetenschappelijke dag over Hildegard van Bingen in Leuven maakte zij kennis met  patiënten die behandeld werden volgens de Hildegard-therapie. Hierop besloot zij om zich verder te verdiepen in deze uiterst veelzijdige en geniale persoonlijkheid.

Kaarten 

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij in Heeswijk-Dinther. De entree, inclusief koffie/thee in de pauze, bedraagt € 10,-.  Aanmelden voor het bijwonen van deze avond kan eenvoudig door een mail te sturen naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen