Dorpsnieuws

Bernheze logoRuimte voor Ruimte, BVH Projectontwikkeling en gemeente Bernheze hebben een overeenkomst getekend voor de ontwikkeling van de woningbouwlocatie Nobisweg-Hommelsedijk te Heeswijk-Dinther.

De bouwplannen voor circa 200 woningen aan de oostelijke rand van Heeswijk-Dinther worden steeds concreter. De gemeente Bernheze, ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte en BVH Projectontwikkeling hebben inmiddels de overeenkomst met afspraken over de ontwikkeling van dit plan ondertekend. De verwachting is dat de gemeenteraad in het tweede kwartaal van 2024 een besluit zal nemen over dit woningbouwplan.

Het voornemen bestaat om ten behoeve van de ontwikkeling van het plan de bedrijfsactiviteiten van drie in het plangebied gelegen intensieve veehouderijen te beëindigen en bijbehorende stallen te saneren.

Wethouder Edwin Daandels (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Een hele mooie ontwikkeling aan de dorpsrand, een kans voor agrarische ondernemers om een andere weg in te slaan én een kans voor inwoners door een nieuw divers aanbod van woningbouw in de toekomst”.

Compleet aanbod van woningen
Het plan bestaat uit circa 200 woningen en is opgedeeld in drie deelgebieden. Het noordelijk deel is gesitueerd tussen de Hommelsedijk, de Koffiestraat en De Dieppoel, het middelste deel bevindt zich ten zuiden van de Hommelsedijk en het zuidelijke deel bevindt zich ten noorden van de Nobisweg. Het woningbouwprogramma voorziet in een dringende behoefte voor zowel starters, senioren als doorstromers en bestaat uit rijwoningen, twee-onder-een-kap woningen, vrijstaande woningen, vrije sector kavels, sociale (huur)woningen, levensloopbestendige seniorenwoningen, rug-aan-rug microwoningen en speciale woon(zorg)vormen.

Maatschappelijke meerwaarde
”Ruimte voor Ruimte is getransformeerd van een ontwikkelaar van vrije-sectorkavels naar een maatschappelijke ontwikkelaar die ook andere en beter betaalbare woningtypen realiseert, zoals hier in het plan Nobisweg-Hommelsedijk,”
aldus Wim Van de Kerkhof (Algemeen Directeur Ruimte voor Ruimte). “Dit woningbouwplan met een grote diversiteit aan woningen is hiervan een prachtig voorbeeld. Zo geven we enerzijds gehoor aan de woningbouwbehoefte en ontstaat anderzijds de mogelijkheid om drie intensieve veehouderijen aan de rand van Heeswijk-Dinther te ondersteunen bij de bedrijfsbeëindiging.”

Bestemmingsplan
Voor het ontwerpbestemmingsplan zijn onderzoeken uitgevoerd naar onder andere bodemkwaliteit, archeologie, geluid, stikstof  en flora en fauna. De resultaten van de onderzoeken vormen geen belemmeringen voor de realisatie van het plan. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 21 december 2023 voor zes weken ter inzage. Daarna neemt de gemeenteraad een besluit over het bestemmingsplan.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen