Dorpsnieuws

Alle zielen 2021Vandaag, 28 oktober 2023, is het Alle Zielen bij Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Een mooi initiatief waar allerlei kunstvormen zich verenigen om allerlei vormen van rouw te vieren. Alle Zielen.                                          Vanmorgen sprak ik met een aantal van 28 Oekraïense bewoners in Hotel de Leijgraaf, ook in Heeswijk-Dinther.

Zij hebben deze week te horen gekregen zomaar overgeplaatst te worden naar Nistelrode over enkele weken. Een politiek besluit.

Deze mensen hopen op hulp. En na bijna 4 uur, vooral luisteren, ben ik huilend naar huis gegaan.

Alle Zielen.

Als moeder van 2 kinderen en vrouw van een lieve man, stelde ik me voor dat ik hem achter moest laten en met onze kinderen en een tasje met spulletjes onder mijn arm naar een ander land zou gaan. Dat ik zou vluchten omdat mijn dorp, van kasteel en abdij tot de Kilsdonkse molen aan flarden werd geschoten. Dat ik niet zou weten in welk land we zouden belanden en of ik me verstaanbaar zou kunnen maken.

Alle Zielen.

Toen stelde ik me voor dat ik in dat land werk had, mijn kinderen naar school gingen en we samen de taalbarrière zouden overwinnen. Net zoals onze oorlogstrauma’s.

Alle Zielen.

Waar ik me echter totaal geen voorstelling van kon maken was dat ik in dat land telkens weer tegen trauma’s aan zou lopen. Dat ik na een stukje veiligheid gevonden te hebben, weer tegen mijn kinderen moest vertellen dat ze met hun knuffeltjes naar een andere plek moesten verhuizen. En: “Nee, de nieuwe vriendjes kunnen niet mee. Ook de leerkracht niet, je mag weer naar een andere school”.

Vanavond, 28 oktober 2023, is het Alle Zielen bij Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Daar komen mensen uit dit dorp en uit andere plaatsen herinneren, ervaren, proeven, rouwen om allerlei redenen.

Misschien kunnen we ook stilstaan bij mensen die er nu zijn, hulp nodig hebben en hen omarmen en steunen. Heel simpel omdat het gaat over ALLE Zielen.

Nadja van Hemmen-van Driel

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen