Dorpsnieuws

edwin daandels column.400x250 1Niets is moeilijker dan vooruit kijken. Toch is een doorkijk naar de toekomst belangrijk. We kunnen leren door terug te kijken in de geschiedenis, om vandaag de juiste beslissingen te nemen voor de dag na morgen.

Veel beslissingen die we nu nemen hebben hun uitwerking in de toekomst, daarom proberen we nu de juiste keuzes te maken voor Bernheze.

Ik loop nu al een tijdje rond op deze aardbol en als ik kijk wat er intussen is veranderd, dan denken we nu anders dan voorheen. Zo bezocht ik mijn opa destijds in het ziekenhuis en lag hij al rokend in zijn bed te herstellen. Nu is dit ondenkbaar en wordt in de zorg veel meer ingezet op preventie en behoud van gezondheid. Ook knetterde de auto’s met een blauwe rookpluim achter zich aan door onze omgeving, waar we nu steeds meer auto’s op stroom zien rijden. Groeven we voorheen kaarsrechte kanalen en sloten voor versnelde afvoer van water, zo leggen we nu natuur aan, meanderende beken en willen we elke druppel water infiltreren in de grond.

Ontwerp omgevingsvisie
Dit zijn voorbeelden van veranderingen in de tijd. Nu kijken we naar de toekomst. De gemeenteraad van Bernheze heeft onlangs de Ontwerp-Omgevingsvisie voor Bernheze 2040 vastgesteld. Een document, gevormd door honderden inwoners van jong tot oud, dorpsraden, belangenorganisaties en belangstellenden. Precies zoals het hoort, een toekomstvisie maak je samen met ons als inwoners. Een visie waar we nu al veel complimenten voor krijgen over het proces en uitkomst. Vanuit het provinciehuis worden we als voorbeeld gezien voor andere gemeenten die vaak nog geen uitgewerkte visie hebben. Een compliment voor ons allemaal!

Informatiebijeenkomsten
Op dit moment worden informatiebijeenkomsten georganiseerd door de gemeente om vragen te stellen over deze visie. De Omgevingsvisie ligt nu ook ter inzage om de mogelijkheid te bieden om een zienswijze in te dienen. U kunt dit alles terug vinden op ons platform: www.samenbernheze.nl/omgevingsvisie . Na de beoordeling van de zienswijze hopen we de Omgevingsvisie in maart vast te kunnen stellen in de gemeenteraad. Een visie voor de toekomst, een visie waar we allemaal trots op mogen zijn!

Edwin Daandels
Wethouder wonen, ruimte en buitengebied.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen