Dorpsnieuws

foto maarten everling.400x250Onlangs was ik in Heelwijk, een woon-zorgcomplex in Heesch. Ik was daar om in gesprek te gaan met de vrijwilligers coördinatoren van Heelwijk, maar ook van Laarstede in Nistelrode. Het was een mooi gesprek, vooral door de bevlogenheid van deze mensen.

Om het goed te doen voor hun bewoners, maar óók voor de vrijwilligers die bij hen actief zijn. Uiteraard uit waardering voor hun inzet maar zij weten ook donders goed dat ze hartstikke afhankelijk zijn van deze vrijwilligers. Zonder hen, zou het een stuk lastiger zijn om al deze activiteiten te organiseren. Zonder vrijwilligers zou het zomaar een stuk stiller kunnen zijn in de instellingen. Tegelijkertijd is bij dat laatste ook het omgekeerde waar. De professionals verrichten cruciaal werk.

Vergrijzing
We weten allemaal dat de zorg onder druk staat. De ‘vergrijzing’ gaat nu erg hard. Dat betekent dat er steeds meer mensen zorg nodig hebben en dat de beroepsbevolking, de mensen die de zorg moeten verlenen, steeds kleiner wordt. De professionals gaan de vrijwilligers dan ook hard nodig hebben, terwijl de druk op diezelfde professionals als maar toeneemt. We zullen dan ook goed moeten nadenken over hoe wij, als samenleving, met deze schaarste om moeten gaan. Want het staat buiten kijf dat iedereen die zorg nodig heeft, dat ook gewoon moet kunnen ontvangen. Maar tegelijkertijd gaat wel de vraag ontstaan: hoe dan? Doorgaan op de huidige weg is onhoudbaar, wanneer je de ‘vergrijzing’ in het achterhoofd houdt.

Samenwerken
Maar wat dan wel? Tja, op dit moment heeft niemand daar een kant-en-klaar antwoord op.
Dat wil echter niet zeggen dat we als gemeente stil zitten, dat zou onverantwoord zijn. We gaan de vrijwilligersnetwerken die actief zijn op zorg en welzijn versterken. We werken aan voorstellen om de schaarste in zorgaanbod binnen de WMO beter te verdelen. We zetten steeds meer in op preventieve aanpak, om de stijgende zorgvraag zoveel als mogelijk af te vlakken. Zal het allemaal lukken? In alle realisme: vast niet. Maar ik vind het onze plicht om toch hiermee aan de slag te gaan. Maar niet alleen! Want we gaan anderhalf jaarlijks dat wat we doen evalueren. Niet alleen vanuit het gemeentehuis maar ook nadrukkelijk met de instellingen en organisaties waar we mee samen werken. We kunnen het niet alleen.

Maarten Everling

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen