Dorpsnieuws

antoine walraven thumbnail 0Het zijn beelden waar je even stil van wordt: het verwoestend effect van een aardbeving. Afgelopen weekend zagen we ze weer voorbijkomen op het nieuws. In Marokko is nu een race tegen de klok gaande om mensen onder het puin vandaan te halen.

Elke minuut telt. En hoewel een beeld veel meer zegt dan 1.000 woorden, maken de persoonlijke verhalen van mensen die getroffen zijn toch altijd veel indruk. In een tijdsbestek van een paar minuten staat hun leven volledig op zijn kop.

Saamhorigheid
Wat mij – en ongetwijfeld vele anderen – altijd raakt, is om te zien dat mensen elkaar weten te vinden in tijden van crisis. De steunbetuigingen aan alle kanten zijn hartverwarmend. Iedereen betuigt zijn medeleven; in welke vorm of op welke manier dan ook. Bij het gemeentehuis hangt de Marokkaanse vlag deze week halfstok. Het hoeft geen groots gebaar te zijn. Het gaat erom dat de mensen weten dat ze niet alleen staan. Ons medeleven gaat niet alleen uit naar de slachtoffers en de nabestaanden aldaar. Hoe erg moet het zijn voor onze Marokkaanse inwoners om niet te weten hoe het gaat met familie of vrienden in het getroffen gebied.

Initiatieven
Als waarnemend burgemeester heb ik gezien hoe na de aardbevingen in Syrië en Turkije de initiatieven snel ontstonden. Mensen weten elkaar feilloos te vinden. En daarbij spelen afkomst, taal, religie of geloofsovertuiging geen enkele rol: iedereen is mens en heeft oog voor de menselijke behoefte aan steun.

Ik ben trots op die saamhorigheid in Bernheze. Niet alleen in tijden van crisis, maar ook daarbuiten. Vanzelfsprekend hoor ik van veel initiatieven, maar er gebeurt ongetwijfeld nog veel meer binnen onze gemeente. Ik ben dan ook benieuwd naar deze initiatieven en wat mensen drijft om de handschoen op te pakken om een ander te helpen. Ik sta er erg voor open om daarover het gesprek met mensen aan te gaan. U kunt hiervoor contact opnemen met het bestuurssecretariaat van de gemeente. Dan wordt er een afspraak ingepland.

Antoine Walraven,
Waarnemend burgemeester Bernheze

Plaats reactie