Dorpsnieuws

winactie fleurige straat.400x250Kijk eens goed rond naar de voortuinen in jouw straat. Zijn al die stenen, tegels en kiezels wel echt nodig? Kan jouw straat wel een beetje meer groen gebruiken? Maak dan dit najaar als bewoner van gemeente Bernheze, Boekel, Maashorst, Meierijstad of Oss gratis kans op een Plant je mee feestje voor jouw straat.

Samen met de buren de handen uit de mouwen steken is gezellig en je maakt de bijen en vlinders er heel blij mee!

Waarom groene tuinen?
We krijgen steeds vaker te maken met hoosbuien, periode van droogte en dagen met tropische temperaturen. In een groene tuin kan het regenwater makkelijker wegzakken in de grond. Het grondwater wordt daarmee aangevuld en dit is ook nodig voor onze eigen drinkwatervoorziening.

Bomen, planten en struiken zorgen ervoor dat je tuin (en huis!) koeler blijft in de zomer. Dit scheelt al snel zo’n 5 graden en gevoelstemperatuur zelfs nog meer. Bovendien zorgt meer groen voor een fijne plek voor vogels, vlinders en zoemende bijen. Met meer groen bereiden we ons voor op het veranderende klimaat. En met meer planten, bomen en bloemen ziet de straat er ook nog eens gezelliger uit!

Als gemeente nemen wij de komende jaren maatregelen om de openbare ruimte anders in te richten. Op steeds meer plekken worden stenen vervangen door groen. Ondanks alle maatregelen in de openbare ruimte is ook de hulp van tuinbezitters nodig. Vind je dat jouw straat wel wat groener kan?

Dit jaar geven we aan vijf straten met veel verstening in de tuinen (in iedere gemeente één straat) een Plant je mee feestje cadeau.

Plant je mee Feestje, wat is dat dan?
Tijdens het Plant je mee feestje knappen bewoners zelf in oktober meerdere voortuinen op of worden geveltuinen aangelegd. De winnaar krijgt van ons als gemeente het volgende:

Container voor afvoer van minimaal 20m2 verharding uit één straat
Afvoer wit zand
Vaste planten voor minimaal 20 m2 te verdelen onder de buren
Bemeste tuinaarde
Wat lekkers voor bij de koffie
Deskundige hulp en advies van een hovenier en iemand van Stichting Steenbreek
In de herfst is de bodem nog relatief warm maar ook vochtig. Daardoor kunnen de planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin! Bovendien kent het najaar bijna nooit een lange, droge periode. Het is vaak nog een heerlijke tijd om lekker buiten bezig te zijn. Genoeg reden om
aan de slag te gaan in het najaar.

Beginnen jouw (groene) vingers al te kriebelen? Lees dan verder hoe je kans kunt maken om te winnen.

Buren werven, haal je samen de 20m2?
Ga in gesprek met je buurtbewoners. Vertel waarom je het leuk vindt om samen de voortuinen wat groener te maken of geveltuinen aan te leggen. Maak een overzicht van alle buren inclusief huisnummers die graag willen meedoen. Kunnen jullie samen minimaal 20 m2 (meer mag ook!) aan tegels uit de voortuinen verwijderen? Goed nieuws dan kun je misschien met jouw straat wel winnen.

Meld je aan voor de Winactie
Stuur uiterlijk 25 september 2023 een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met aandacht voor het volgende:

Eén of twee contactpersonen vanuit de straat, een overzicht van alle huisnummers die meedoen en in welke gemeente je woont.
Geef hierbij duidelijk aan hoeveel stenen per adres worden verwijderd.
Vermeld of je voortuinen gaat opknappen of geveltuinen aanleggen.
Stuur een foto mee van de huidige situatie van de straat.
Vertel waarom jullie straat moet winnen.
Jullie gaan ermee akkoord dat foto’s worden gemaakt die de gemeente voor communicatieve doeleinden kan gebruiken.
Wanneer jullie winnen, dan geef je het aantal gewipte tegels uiterlijk 31 oktober 2023 door via www.nktegelwippen.nl .
De winnende straat
De jury neemt zo spoedig mogelijk contact op met de 5 prijswinnaars (in iedere gemeente één straat). Over de uitslag wordt niet met alle inzendingen gecommuniceerd. Heb je helaas niet gewonnen, maar wil je wel jouw tuin wat meer vergroenen? Kijk dan voor meer inspiratie eens op www.steenbreek.nl/tuintips .

Het Plant je mee feestje wordt georganiseerd in oktober 2023. De exacte datum en alle praktische zaken worden vooraf met de winnaar afgestemd. De contactpersoon van de straat maakt dit alles weer bekend aan de buren die meedoen. Hopelijk is het tijdens de plant dag mooi weer en gaan jullie als bewoners lekker samen aan de slag. Kaplaarzen aan, schep en kruiwagen klaar en help elkaar als buren om samen te zorgen voor een fleurige straat!

Plaats reactie