Dorpsnieuws

des hommesBerne-Anders activiteit op zondagmiddag 12 februari 2023 :         dan is er een spirituele filmmiddag in de Abdij van Berne te Heeswijk-Dinther. Vanaf 14.00 uur wordt de film ‘Des Hommes et des Dieux‘ vertoond, een Franse dramafilm van Xavies Beauvois uitgebracht in 2010.

De film gaat over de gewetensnood van Franse kloosterlingen, die hun harmonieuze samenleving met hun islamitische dorpsgenoten bedreigd zien worden door het naderende extremisme. De monniken vragen zich af of het wel veilig is om in hun klooster te blijven. In hun persoonlijke worsteling tonen de monniken de kracht van de religie in tijden van crisis.

Filmmaker Beauvois snijdt actuele thema’s aan zoals islam versus christendom, de houding van het Westen en fundamentalistisch geweld. Toch overheerst kalmte in deze aangrijpende film. De film van regisseur Xavier Beauvois won in Cannes de Grand Prix, kreeg de César voor de beste Franse film en werd toen ook verkozen tot de Franse Oscar-inzending.

Deze filmmiddag, die duurt tot 16.45 uur, wordt begeleid door Tjeu van den Berk, bekend auteur, theoloog en filmdeskundige. Hij verzorgt deze middag een inleiding op de film, kijktips en een uitleiding met discussie.

De filmmiddag begint om 14.00 uur. Entree bedraagt 10 euro, inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar via een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Film : ‘Des Hommes et des Dieux

Des Hommes et des Dieux speelt zich af in 1996 in een klooster, ergens in Algerije. Daar leven acht Franse monniken in volstrekte harmonie met de islamitische dorpsgenoten.  Ze helpen hen in hun werk, nemen deel aan hun festiviteiten en waken over hun medische gezondheid. Alles gaat jaren goed tot terreur en geweld de regio steeds meer beginnen over te nemen. Als fundamentalistische groeperingen een aantal buitenlandse werknemers vermoorden, beginnen de monniken zich af te vragen of het wel veilig is om in hun klooster te blijven. Sommige mannen twijfelen hevig aan hun taak en zelfs aan God, anderen zien de keuze om daar in alle eenzaamheid te wonen als definitief.

Xavies Beauvois heeft aandacht voor de schoonheid van het geloof, en laat daarbij ook zien hoe verschillende culturen en religies in perfecte harmonie met elkaar kunnen samenleven. Ook voor de rituelen van de monniken is veel aandacht en de respectvolle wijze waarop hun gebeden in de film in beeld worden gebracht roept bewondering op.

Maar uiteindelijk gaat ‘Des Hommes et des Dieux’ over de persoonlijke worsteling van de acht monniken, die voor zichzelf moeten uitmaken om te blijven of te vluchten voor het gevaar. Ze hebben een belofte afgelegd aan elkaar en aan God. Ze zijn zich bewust van de gevolgen van hun keuze, maar blijven vertrouwen. In de film is het Beauvois’ verdienste, dat hij de monniken alle ruimte geeft om te overtuigen, te discussiëren en te twijfelen.

De trappisten van het klooster Tibhirine zijn geworteld in hun eeuwenoude contemplatieve monastieke traditie. Maar zij zochten ook naar de echte betekenis van een christelijk leven. De film laat, helemaal trouw aan de geest van de monniken, zien hoe ze in hun overwegingen uitgaan van de christelijke kerstgedachtenis. Die staat volledig in het teken van de (radicale) keuze van een geweldloze beleving van de christelijke religie. Die gedachten liggen in de lijn van bekende Franse filosofen, met name van Levinas, wiens werk door de prior Christiaan van de trappisten grondig was bestudeerd. Dat betekent voor hen: vasthouden aan waarden van hun idealen en vreedzaam samenleven van religies. Daar zit ook het essentiële deel van de motivatie die schuilgaat achter de keuzes die de monniken moeten maken.

Het blijft een film om te onthaasten. Met mooie vergezichten, hier en daar wat kleine lachmomenten, hymnen op de achtergrond, maar vooral veel rust.

Het programma van de filmmiddag begint om 14.00 uur met een korte inleiding op de film door Tjeu van den Berk. Daarna wordt de  minuten durende film The Way vertoond.

Na de koffie- en theepauze is er ruimte voor een uitleiding door Tjeu van den Berk gevolgd door de reacties van de bezoekers. Rond 16.45 uur zal deze filmmiddag worden afgerond.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen