Dorpsnieuws

verduurzamingDe gemeente Bernheze heeft de ambitie om in 2030 een energie neutrale gemeente te zijn. Inwoners, bedrijven, verenigingen en gemeente zullen moeten verduurzamen. Bij de Bernhezer verenigingen is veel belangstelling voor duurzaamheidsmaatregelen en energiebesparing.

Om het verduurzamen van sportaccommodaties in Bernheze te stimuleren, is in 2019 de ‘Verordening Stimuleringslening verduurzaming sportaccommodaties 2019’ vastgesteld. Hiermee werd het mogelijk dat sportverenigingen met een accommodatie in Bernheze, tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening kunnen afsluiten om verduurzamingsinvesteringen te doen. Voor de regeling is destijds een budget van € 300.000,- beschikbaar gesteld. Zes sportverenigingen hebben in de afgelopen periode een lening aangevraagd voor een totaalbedrag van
€ 260.000,-.

Door de recent fors gestegen energiekosten zijn verenigingen meer dan ooit op zoek naar mogelijkheden om die kosten te dekken, of, beter nog, te voorkomen. Verduurzamen is dan een belangrijke optie.

Het blijkt dat, zeker voor de grotere accommodaties, de kosten van verduurzamingsmaatregelen hoog zijn. Vaak fors hoger dan € 50.000,- , het binnen de huidige regeling maximaal te lenen bedrag. En ook blijkt dat de hoge energiekosten niet alleen sportclubs maar ook andere sociaal-maatschappelijke verenigingen en stichtingen treffen.

Om hogere leningen beschikbaar te kunnen stellen voor meer verduurzamingsmaatregelen, en aan een bredere doelgroep van verenigingen/stichtingen, stellen wij de raad voor om de bestaande regeling te verruimen. Dit is in lijn met de motie die de raad op 6 oktober 2022 heeft aangenomen waarin de gemeenteraad het college onder andere verzoekt om “Een regeling duurzaamheidslening in te voeren om financieringen te kunnen verstrekken aan de besturen van gemeenschaps- en verenigingsaccommodaties om hen te ondersteunen bij het treffen van energiebesparende maatregelen zoals de aanleg van een warmtepomp of zonnepanelen.”

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen