Dorpsnieuws

AbdijWapenIn 2021 vierden de Norbertijnen het 900 jarig bestaan van de orde. In verband met de corona maatregelen werd een aantal van de geplande feestelijke activiteiten verplaatst naar 2022.

Op Tweede Pinksterdag – maandag 6 juni, dit jaar toevallig ook de jaarlijkse herdenkingsdag van Norbertus –  wordt de markt om 12.00 uur officieel geopend en tot 18.00 uur vinden talrijke activiteiten plaats op het terrein van de Abdij van Berne in Heeswijk–Dinther. Met deze kloostermarkt willen de Norbertijnen iedereen in de gelegenheid stellen om elkaar te ontmoeten en nader kennis te maken met de vele mogelijkheden van en rond de Abdij. De toegang is gratis.

Buiten op het abdijterrein en binnen in een deel van de abdijgebouwen worden over diverse onderwerpen pleinen gemaakt. Daar vinden activiteiten plaats, wordt informatie gegeven en zijn producten te koop. Diverse kloosters bieden hun producten aan, streekproducten en oude ambachten worden gepresenteerd, uit de Abdij worden meubilair en allerlei roerende zaken te koop aangeboden. Er wordt volop informatie aangeboden rond de thema’s inspiratie, pelgrimage en aandacht voor jongeren.

In de zalen van het abdijcomplex worden presentaties gehouden over bijzondere uitgaven van Berne Media en over de historie van de Abdij van Berne. Uit het archief en de bibliotheek van de Abdij zijn unieke documenten en historische boeken te bewonderen.

Van de bijzondere akoestiek van de abdijkerk wordt gebruik gemaakt door uitvoeringen van muziek (o.a. orgel) en zang (koor). Speciaal voor kinderen wordt een eigen plein ingericht met activiteiten.

De abdijwinkel biedt diverse uitgaven aan tegen een speciale kloostermarkt – prijs en Berne Abdijbier zorgt voor een uitgebreid terras en de verzorging van de inwendige mens. Eten en drinken zijn immers op een dag van elkaar ontmoeten van groot belang. Het openlucht gebeuren wordt ook opgevrolijkt met live muziek.

Ontmoeten

Deze kloostermarkt is door de Norbertijnen van Berne vooral bedoeld als gelegenheid om kennis te maken met elkaar. Met de markt wordt  een inkijkje gegeven  in dat wat er gebeurt in dit historische Abdijgebouw. Juist rond een jubileum van 900 jaar Norbertijnen wil de Abdij vooruit kijken, om een actief en inspirerend onderdeel te blijven van deze omgeving. Daarom blijft het belangrijk om elkaar te ontmoeten. Op deze dag zal ook de vorig jaar opgerichte stichting ‘Vrienden van de Abdij van Berne‘ nadrukkelijk aanwezig zijn. Zij werven Abdij-vrienden, om vorm te geven aan de verbondenheid.

De Abdij nodigt iedereen uit die meer ideeën heeft die op de kloostermarkt een plek kunnen hebben en gepresenteerd kunnen worden, om te reageren. Aanmelden om deel te nemen kan door contact op te nemen met de organisatie: via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op werkdagen in de ochtend: abdijsecretariaat, tussen 09.30 – 12.30 uur op 0413 – 299299.

Voor nadere informatie over de kloostermarkt en de activiteiten in de Abdij is het ook goed de website in de gaten te houden: www.abdijvanberne.nl.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen