Dorpsnieuws

20220401 kaart Grondwatersituatie 1 april 2022Tot 1 juni mag in drie zuidelijke regio’s van Brabant geen grondwater worden gebruikt om grasland en sportvelden te beregenen. De grondwaterstanden zijn daar onder de grenswaarde gezakt. De Brabantse waterschappen besloten dit om de grondwatervoorraad te beschermen.

Februari was nog kletsnat, met twee keer zoveel regen als normaal. De Brabantse waterschappen en ook boeren en natuurterreinbeheerder hebben veel water vastgehouden. Maart was juist extreem droog en zonnig. Door de vele zonuren, hoge temperaturen, nauwelijks regen en een verdrogende oostenwind zakten de grondwaterpeilen razendsnel weg. Vooral op de hogere zandgronden in het zuiden. Die gebieden hebben het eerst last van droogte. Er zijn grote verschillen qua grondwaterstanden in Brabant. In de beekdalen die lager liggen en vlakker zijn, blijft het grondwater langer op peil.

Grondwatersituatie 1 april 2022

Noord-Brabant: Actuele grondwatersituatie peilbuizen op 1 april 2022. Voor de rood gekleurde gebieden geldt een onttrekkingsverbod om grasland te beregenen.
20220401-kaart district Boven Aa
Actuele grondwatersituatie peilbuizen op 1 april 2022.
Voorjaarsregeling beschermt grondwatervoorraad
Elk jaar op 1 april besluiten de Brabantse waterschappen of grasland vanaf dat moment beregend mag worden met grondwater. Zij kijken hiervoor naar de actuele grondwaterstanden. Deze voorjaarsregeling voor grasland geldt van 1 april tot 1 juni.

Beregenen onder voorwaarden
Aan beregenen zijn regels en voorwaarden verbonden.

De voorjaarsregeling gaat over het besproeien van graslanden, sportvelden en golfterreinen.
Akkerbouwgewassen, bijv. mais of groenten, vallen hier niet onder en mogen als dat nodig is wel beregend worden.
Beregenen uit beken en sloten (oppervlaktewater) mag, zolang er geen onttrekkingsverbod geldt. Dat is per gebied verschillend.
Waterschappen controleren in het veld.
Meer informatie is te vinden op de website van elk waterschap. In de app Perceelwijzer (verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster) staan ook altijd de actuele onttrekkingsverboden.

Zorgen over grondwater
Er zijn grote zorgen over het Brabantse grondwater. Grondwater is nodig voor drinkwater, natuur, landbouw en industrie. Daarom moeten maatregelen genomen worden. Sinds de droogteproblemen van de afgelopen jaren houden waterschappen het hele jaar door water vast. Niet alleen in de zomer maar ook in de winter als er meer regen valt. De ondergrondse watervoorraad is hard nodig voor de voorjaars- en zomermaanden, wanneer de verdamping toeneemt en juist alles wat groeit water nodig heeft. Ook is eind 2021 met 10 andere Brabantse (water)partijen een grondwaterconvenant ondertekend. Hierin staat dat de komende jaren meer wordt samengewerkt om de grondwatervoorraad te verbeteren. De oproep - aan iedereen - blijft om het hele jaar zuinig om te gaan met het kostbare grondwater.

Deel deze informatie
Delen op Facebook (verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster)Delen op LinkedIn (verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster)Delen op Twitter (verwijst naar een andere website) (opent in nieuw venster)Mail deze pagina

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen