Dorpsnieuws

kasteel HeeswijkDe eeuwenoude kelders van kasteel Heeswijk zijn gerestaureerd en worden
donderdag 31 maart opengesteld voor dagelijks bezoek. Een educatieve inrichting vertelt de kasteelgast over gevangenissen, archeologie,topmonumenten en middeleeuwse ridders en jonkvrouwen.

De oudste delen van de kasteelkelders dateren uit de elfde eeuw.IJzeroerbrokken vormden het fundament voor het allereerste mottekasteel.Uiteindelijk werden er drie meter dikke kasteelmuren gemetseld, met
schietgaten voor de kanonnen. Voor de museumbezoeker waren de kelders tot voor kort verboden terrein. Kasteel Heeswijk opent nu definitief de trap naar de kelders. Met subsidies van de Provincie Noord-Brabant, de stichting Steunfonds en Erfgoed Brabant zijn de kelders gerestaureerd en educatief ingericht.
De gasten kunnen kijken, horen en voelen hoe de middeleeuwen herleven. Een schandpaal en lijfstraffen komen aan bod. Ook de opgravingen in de kasteelgracht en de rondreizende ambachtslieden die monumenten bouwden krijgen aandacht. Een digitale speeltafel leert hoe door alle jaren heen mensen in Brabant kwamen wonen en hun toekomst bouwden. De laatste baron vertelt in een video "Verborgen verhalen" hoe hij zich nog steeds ridder voelt. Een verkleedhoek voor kinderen hoort er natuurlijk bij. De opening van de kelders wordt verricht door - hoe kan het ook anders - een ridder in harnas.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen