Kerstviering met zangkoor en toneel in het parochiehuis in Heeswijk uit vroeger jaren.In het archief van de heemkundekring vond ik een artikel uit het Huisgezin (het voormalige Brabants Dagblad) uit de 30e-er jaren van de vorige eeuw.
Jan van Aspert , foto 1910 Pierre Weynen, 's-Hertogenbosch Hoe werd toen Kerstmis gevierd?
Er was een zangkoor en een toneelvoorstelling welke optrad in het parochiehuis op tweede Kerstdag. Zo te lezen was Jan van Aspert hiervan de grote inspirator.
Hier volgt de letterlijke tekst van dat artikel:
"Heeswijk’s Mannenkoor.
Op 2en Kerstdag gaf Heeswijk’s Mannenkoor zijn jaarlijksche winteruitvoering. De belangstelling was zoo groot dat het St. Jozefhuis te klein bleek en velen teleurgesteld moesten worden. A.s. Zondag zal echter nog eenmaal de gelegenheid worden geboden de uitvoering bij te wonen. De op voering van “Onder de Sovjetvlag” van P. Mossingkoff werd een succes. Behoudens de mindere rolvastheid van enige spelers was er op het spel niet veel aan te merken. Het stuk biedt evenwel weinig gelegenheid tot het scheppen van spannende momenten. Een verkort van enkele tooneelen zou het toneelstuk kunnen verbeteren. Het blijspel “De lieve rijke Rosa” ging er in als koek. De fantasierijke vertolker van de hoofdrol wist er met de overige spelers een leuk geheel van te maken. De zangnummers werden onder leiding van den heer J.J. van Aspert correct uitgevoerd. Speciaal mag hier vermeld worden het nummer “Bede om vrede” van Bonset, waarin de tenorsolo werd gezongen door den heer M. Kuijs. De grime was goed verzorgd door den heer H. van Lith uit Berlicum. De uitvoering werd o.m. bijgewoond door de beide eerevoorzitters, pastoor Scheepers en burgemeester Wagenaar. R.K.W.V. Op tweeden Kerstdag organiseerde de R.K. Werkliedenvereeniging een kinderfeest, dat in alle opzichten geslaagd mag heeten. De heer Van der Biezen, secretaris der vereeniging, dankte allen die de vereeniging in staat hadden gesteld dit feest te houden. In het bijzonder aan den zeereerw. heer pastoor Scheepers voor betoonde hulp bij het inzamelen van de benoodigde gelden. Hij hoopte ook bij een volgende gelegenheid op den steun van de milde gevers te kunnen rekenen. De zeereerw. Heer pastoor richtte vervolgens een woord tot de aanwezige moeders en de kinderen en hij sprak de beste wenschen uit voor de werkliedenvereeniging. Verder werd nog het woord gevoerd door den edelachtbaren heer burgemeester Wagenaar en den weleerw. Heer adviseur"
In 2022 wil de heemkundekring de Wojstap maandelijks een artikel wijden aan de geschiedenis van Heeswijk-Dinther-Loosbroek.
Peter Kriele
kerststal Willibrorduskerk foto uit 2014: Peter Kriele