Dorpsnieuws

Berne poster Chagall op 20 sept 2021De conservator van museum KRONA, Wouter Prins, spreekt op maandag 20 september om 20.00u in de Abdij van Berne over de tentoonstelling "Tussen werelden, Chagall en hedendaagse kunstenaars". Thema bij het samenstellen van de expositie thema is de spanning tussen culturen en religies die naar voren komt. Marc Chagall bracht in zijn werk de werelden samen waarin hij leefde en die hij zelf creëerde. Die werelden veranderden steeds sterk. Hij was ontheemd als een vluchteling in een nieuwe omgeving.

 

Na de inleiding van Wouter Prins over het ontstaan van de tentoonstelling kijkt hij graag gezamenlijk naar de werken van Chagall en hedendaagse kunstenaars, die er in het museum zijn getoond. Wie de tentoonstelling al heeft gezien kan dan reageren op herkenbare onderdelen.

 

De vraag komt op hoe wij ingrijpende keerpunten in het leven (als geboorte, ziekte, vervolging, dood, oorlog, vluchten, geloof en liefde) weten te verenigen. Het is een uitdaging om deze veranderende "werelden" (het oude normaal en het nieuwe normaal) samen te brengen. Dat is herkenbaar in deze tijd en vormt inspiratie voor kunstenaars van nu. Daarom wordt de vraag steeds gesteld: 'En, .... als jouw wereld verandert?'

 

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 7,50 inclusief koffie/thee in de pauze. Aanmelden is noodzakelijk. In verband met de geldende RIVM-maatregelen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Registratie kan via een mail naar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tentoonstelling in Museum Krona in Uden

 

De tentoonstelling van werken van Marc Chagall en diverse hedendaagse kunstenaars is er een van heden en verleden, van verschillende religies en culturen die samen vloeien. Het leven van Marc Chagall (1887-1985) is bekend. Geboren in het Russische rijk binnen een chassidisch joods gezin, heeft hij als gevluchte kunstenaar gewerkt in onder andere Frankrijk, Duitsland, Israël en de Verenigde Staten. Telkens keren in zijn werk beelden terug uit het simpele Russische dorp van weleer, het jodendom en het christendom, elementen uit volksverhalen en fantastische vertellingen. In zijn geheel eigen kleuren laat hij net zo gemakkelijk mensen als dieren door de lucht vliegen.

 

Contrasten en parallellen met de wereld van nu

 

Juist het samengaan van die verschillende religieuze en culturele invloeden maakt het werk van Chagall voor het museum in Uden volop actueel in een tijd van vreemdelingenangst en vluchtelingencrises.

De tentoonstelling Tussen werelden combineert het werk van Chagall met die van hedendaagse kunstenaars en daarmee ook hun zoektocht naar identiteit. De kunstenaars staan met één been midden in de hedendaagse kunstwereld en met het andere in een cultuur met een eigen religie en tradities waarvan zij deel uitmaken of hebben uitgemaakt. Net als Chagall opereren zij op het snijvlak van geloof en ongeloof, liberaal en orthodox, internationaal en lokaal, eigentijds en traditioneel. Een spanningsveld dat wereldwijd voelbaar is, vooral in ons zo geseculariseerde land. Die combinatie met een selectie hedendaagse kunst levert interessante contrasten op.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen