Zo af en toe ga ik met m’n beste vriendin op een stedentrip. In Madrid, Londen en Boedapest beleefden we eerder al heerlijke tijden. Mooie steden, veel te zien en te doen, lekker eten en drinken. Na een paar dagen ontspanning kunnen we er dan weer helemaal tegenaan.
Toen we afgelopen zomer plannen maakten voor een nieuw reisje, vielen alle vliegbestemmingen af. Dat zagen we niet zitten, dicht op elkaar in de cabine van een vliegtuig. Dus het werd een weekendje Hannover. Duitsland had de veilige code geel en Nederlanders waren er toen nog welkom. Maar na de dringende oproep van het kabinet om alleen noodzakelijke reizen te maken, hebben we ook een streep door dit uitje gezet.
Afgelopen weekend beleefden we het alternatief: we logeerden bij m’n vriendin thuis. Heerlijk gewandeld, eten laten bezorgen, film gekeken op Netflix en de volgende ochtend met mondkapjes op naar de Kunsthal Helmond in het toegewezen tijdslot (prachtige tentoonstelling van Harry Gruyaert, dé Europese pionier van de kleurenfotografie). Kortom, het aangepaste reisje beviel ons prima. Met een beetje creativiteit kan zo’n ‘dicht-bij-huis-uitstapje’ ondanks alle beperkingen toch verrassend leuk zijn.
Mijn vriendin maakt zich zorgen over haar zieke moeder, aan wie ze liefdevol mantelzorg geeft. Haar moeder moet voor behandelingen naar het ziekenhuis en ze hoopt dat die door kunnen blijven gaan. We hebben er veel over gesproken afgelopen weekend. Over hoe belangrijk het is om ons aan de regels te houden, juist voor anderen die kwetsbaar zijn en bevattelijk voor het virus. Zeker voor die mensen houden we afstand van elkaar, komen we niet samen in groepen, wassen we onze handen extra vaak en blijven we zoveel mogelijk thuis. Zodat we straks zelf ook weer de leuke dingen kunnen gaan doen die we nu zo moeten missen.
Tot slot roep ik u op om naar elkaar om te kijken. Deze gedeeltelijke lockdown raakt ons allemaal, maar zeker de mensen die alleen of eenzaam zijn. Nu de dagen korter worden en het weer niet uitnodigt om naar buiten te gaan, voelt het thuisblijven wellicht nog beklemmender dan tijdens de eerste coronagolf. Geef elkaar daarom hulp en aandacht. Bel eens wat vaker met iemand die alleen is, bied aan om boodschappen te doen of stuur een lief kaartje. Het zijn lichtpuntjes die troost en steun kunnen bieden. Bernheze heeft al eerder bewezen dat we daar goed in zijn. Samen kunnen we dat.
RSS lijst met reacties op dit artikel