Dorpsnieuws

Minister de Jong Ons WelzijnMinister Hugo de Jonge bezoekt ONS welzijn in Veghel: ‘een ons welzijn scheelt een kilo zorg’‘Langer thuis’: de ultieme oplossing voor vergrijzing en stijgende zorgkosten. Immers: veel ouderen willen niets liever dan zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven wonen - met wat hulp van buren, familie en vrienden.

Anno 2020 pakt dat voor veel ouderen heel goed uit: ze redden zich prima. Maar dat geldt niet voor álle ouderen…
De keerzijde van Langer thuis komt deze tijd steeds nadrukkelijker in beeld. Het Coronavirus doet daar nog een schepje bovenop. Steeds sterker zien we de noodzaak om voorzieningen op het gebied van welzijn, ondersteuning door mantelzorgers, vrijwilligers en mobiliteit voortdurend goed in orde te hebben.

Wilbert de Haan Westerveld, bestuurder ONS welzijn: ‘We maken ons zorgen over het welzijn van mensen zonder directe familie/mantelzorgers en degenen die in hoge mate afhankelijk zijn van vrijwilligers. Zij hebben echt meer aandacht nodig! Welzijn maakt absoluut het verschil tussen thuis stilletjes verkommeren en langer thuis wonen met kwaliteit van leven. Een ons welzijn scheelt een kilo zorg!’

ONS welzijn pleit bij minister De Jonge voor duurzame investering in preventief welzijn: versterken van en ondersteunen bij het inzetten van sociale netwerken, actieve deelname van ouderen in de wijk en benutten van talenten. Niet alleen van vrijwilligers, ook en juist van ouderen zelf. Maandag 7 september ondervond minister De Jonge zelf hoe Langer Thuis wél werkt. ONS welzijn nodigde hem samen met Sociaal Werk Nederland uit voor een bezoek in Veghel. Hij sprak in het PieterBrueghelHuis met ouderen van Stichting Met je Hart en het Atelier Bijzonder Ontmoeten, mantelzorgers, vrijwilligers, sociaal werkers, een huisarts en bestuurders. Maria van den Akker, over het bezoek van de minister: ,,Ik ben er emotioneel van. Dit maak je maar één keer mee.” Lachend: ,,En ik vind hem een knappe man.” Haar man Willy: ,Ik heb echt kunnen zeggen wat ik wou zeggen. En ja, we zijn best wel trots dat er zoveel gedaan wordt hier in Veghel.” Harriette vertelt de minister in het Atelier Bijzonder Ontmoeten; ‘Toen ik de zorg voor mijn man niet meer alleen kon volhouden, en we niet meer bij elkaar konden wonen, had ik het gevoel te hebben gefaald. De minister vond dat dat toch niet nodig is en mantelzorg inderdaad best zwaar is om alle zeilen bij te zetten. Zeker in coronatijd…..”. Esther de Bie, sociaal werker bij ONS welzijn, bevestigt dat dit gevoel niet op zich staat en veel voorkomt onder mantelzorgers. Iets waar we zeker oog voor moeten hebben.

Ook ‘Welzijn op Recept’ werd gepresenteerd, een samenwerking van ONS welzijn met huisartsen en wijkverpleegkundigen. Esther: ‘Op advies van de huisarts krijgen ouderen geen of niet alleen een medicijn, maar ook een gesprek met de sociaal werker om preventief te kijken naar de woonwens, de huidige contacten, eventuele praktische oplossingen voor langer zelfstandig thuis en mogelijkheden voor deelname aan welzijnsactiviteiten. Dat helpt mensen die met medische klachten bij de huisarts komen, maar eigenlijk behoefte hebben aan contact en zingeving, tijdig de juiste ondersteuning te krijgen. Met mogelijk minder medicijnen, maar een doel in het leven en het gevoel weer mee te doen’. Welzijn op Recept is gericht op preventie en samenwerking in de keten, met resultaat meer welzijn voor ouderen én het kunnen dalen van zorgkosten. Een innovatie waar zorgverzekeraars zich voor interesseren. Daarmee is dit ook een oproep aan de landelijke overheid, met name aan het ministerie van VWS: ‘Prima dat er zoveel aandacht is voor Volksgezondheid en Sport. Maar hoe zit het met die W van Welzijn? Mag dat ook een onsje meer zijn?

ONS welzijn biedt hulp aan mensen van alle leeftijden met een vraag of situatie die zijzelf (even) niet alleen kunnen oplossen. Op het gebied van wonen, meedoen, financiën, zorg, ontwikkelen en opgroeien. Wij werken preventief aan duurzame oplossingen en leggen verbindingen tussen mensen en instanties of instanties onderling. Samen organiseren we activiteiten en initiatieven om iets te leren of voor de ander of de buurt te doen of betekenen. Wij zijn verbonden met, en staan midden in de lokale samenleving.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen