Dorpsnieuws

BBQIn de zomer is barbecueën of een vuurtje stoken een geliefde bezigheid. Helaas heeft dit wel impact op de luchtkwaliteit.Het stoken van hout en houtskool kan gezondheidsklachten en klachten over stank veroorzaken.

Zeker in dichtbebouwde gebieden. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen.

Wat kunt u als stoker doen om de overlast te beperken:

0  Stook niet bij windstil of mistig weer. De rook kan dan niet goed weg en veroorzaakt smog.
0  Houd rekening met je omgeving en waarschuw je buren vooraf.
0  Heeft u een allesbrander? Neem dit niet letterlijk en stook geen afval.
0  Veroorzaak minder rook met de Zwitserse methode. Steek blokken in de vuurkorf of terrashaard van bovenaf aan. Zo ontstaat er minder rook.
0  Gebruik droog hout voor de vuurkorf. Dit zorgt voor minder uitstoot en minder gezondheidsrisico’s dan het stoken van vochtig hout.
0  Droog hout herkent u aan een loszittende schors en scheuren aan de zijkant. U kunt het ook controleren met een vochtmeter.
0  Gebruik geen papier of karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof.
0  Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag.


Meer informatie verstandig stoken vindt u op www.milieucentraal, www.stookwijzer.nu of www.rijksoverheid.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen