Dorpsnieuws

75 jaar vrijheid1In deze tijd van de coronacrisis merken mensen wat het betekent als je beperkt wordt in je vrijheid.Het zal nog wel enige tijd duren voordat we helemaal bevrijd zijn van het coronavirus.Dat doet in de verte denken aan 75 jaar geleden toen de mensen uit de dorpen van het huidige Bernheze bevrijd waren van de onderdrukkers die hen vijf jaar lang hadden beroofd van hun vrijheid.

Het zuidelijk deel van Nederland werd in de maanden september en oktober 1944 overgenomen door de geallieerden, maar hiermee was de veiligheid en vrijheid nog niet volledig teruggekeerd.

Dit wordt ook duidelijk in de vele verhalen van de mensen die deze periode hebben meegemaakt.

Stichting Regiofilmproducties maakte in 2016-2017 een tweetal films die over deze periode gaat.     Een speelfilm en een documentaire, De speelfilm vertelt het fictieve verhaal van een foute politiecommissaris die het leven zuur gemaakt wordt door het verzet van de ondergrondse in de regio. De schrijver van het verhaal, Henny van de Burgt bedacht dat er ook een documentaire gemaakt diende te worden met verhalen van mensen uit de regio die de oorlog en de bevrijding zelf hebben meegemaakt.

Aan de hand van deze documentaire is er voor de basisscholen een lespakket voor de groepen 7/8  gemaakt door docent Jos Korsten in opdracht van de Stichting Regiofilmproducties.

Dit was ook de aanleiding om een boek te maken met verhalen, tekeningen, foto’s etc. over de periode van de oorlog. Maar zeker ook over de periode na de bevrijding van Zuid Nederland tot aan 5 mei 1945 toen geheel Nederland was bevrijd, nu precies 75 jaar geleden.

Omdat we nu beperkt zijn in onze bewegingen door de coronacrisis willen we dit boek op een digitale wijze onder de aandacht brengen. Zeker omdat dit een jubileumjaar is willen we de bevrijding van Nederland niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

In samenwerking met de plaatselijke media DeMooiBernhezeKrant, d’n HaDeejer en de Heemkundekringen van de gemeente Bernheze heeft de stichting verhalen verzameld in beeld en geluid en is er gebruikt gemaakt van de verslagen die eerder werden opgetekend in genoemde media.

Met medewerking van Buro Tweevoud is dit digitale exemplaar nu beschikbaar.

Door op onderstaande link te klikken kom je op de site van de Stichting en kunt u de PDF downloaden of  bekijken:

https://mooibernheze.nl/shared/content/bernheze/files/75%20jaar%20vrijheid%202020.pdf

Namens de Stichting Regiofilmproducties,

Voorzitter Ton Lunenburg

 

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen