Dorpsnieuws

voel je vrij 1Ter gelegenheid van 75 jaar Bevrijding.   In deze tijd van de  Coronacrisis merken mensen wat het betekent als je beperkt wordt in je vrijheid.  Dat doet in de verte denken aan 75 jaar geleden toen de mensen uit de dorpen van het huidige Bernheze bevrijd waren van de onder-drukkers die hen vijf jaar lang hadden beroofd van hun vrijheid.

74 jr vrijheidStichting Regiofilmproducties maakte in 2016-2017 een tweetal films die over deze periode gaat.

De speelfilm “De Ondergrondse Vergeet Niet” en de documentaire “De Schakel”

Aan de hand van deze documentaire is er voor de basisscholen in de regio een lespakket voor de groepen 7/8 gemaakt door docent Jos Korsten in opdracht van de Stichting Regiofilmproducties.

Dit was ook de aanleiding om een boek te maken met verhalen, tekeningen, foto’s etc. over de periode van de oorlog. Dat het onderwerp vrijheid nog steeds leeft en actueel is wordt ook duidelijk in de vele verhalen van de mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt.

In samenwerking met de plaatselijke media MooiBernheze, Hadeejer, basisscholen en de Heemkunde kringen van de gemeente Bernheze heeft de stichting verhalen verzameld in beeld en geluid.

Deze verhalen zijn met de tekeningen en gedichten van de kinderen van de basisscholen gebundeld boek, een digitale versie van het boek “75 jaar VRIJHEID” wordt GRATIS beschikbaar gesteld.

link   https://www.regiofilmproducties.nl/index.php/oorlog

Maar ook op de site van MooiBernheze en Hadeejer.

Het boek komt beschikbaar vanaf 5 Mei 2020.

Een geprinte versie is tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar bij Paperpoint.

Met dank aan Boekhandel Paperpoint, De Toren Eten & Drinken en Buro-Tweevoud voor de opmaak van het boek.

Namens de Stichting Regiofilmproducties,

Voorzitter Ton Lunenburg

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen