Dorpsnieuws

Joost JansenAls ik sommige reclamefilmpjes mag geloven dan is het paradijs echt bereikbaar, hier op aarde al. Exotische stranden, prachtige cruiseschepen, resorts waar je binnengaat en volledig verzorgd wordt, eten en drinken in overvloed. Je hoeft maar te boeken en je bent er.

Dat was wat anders dan wat er op en rond dat kruis van Jezus gebeurde. Tegen een misdadiger, die zelf erkent dat hij zijn straf verdient, zegt Jezus: ‘Vandaag zult gij met Mij zijn in het paradijs.’ Die prijs is hoger dan wat je vandaag voor een paradijselijke vakantie moet neertellen. De prijs waarom het gaat op het kruis van Jezus is namelijk… een mensenleven.

We vieren op deze zondag het feest van Christus Koning, Christus, koning van het heelal. Dat is nogal wat! Dat is niet zomaar een koning van een klein land, hoe trots we ook op ons koningspaar Willem-Alexander en Maxima mogen zijn. Het gaat op dit feest om een koning over alles en allen, gewoon over alles wat bestaat, het hele heelal. Is dit niet een tikkeltje overdreven als we hier bij stilstaan? Matigen we ons als christenen niet te veel aan? Wellicht.

Maar ieder van ons weet dat je soms groots moet denken om op kleine schaal te kunnen handelen. Het perspectief waarbinnen je je alledaagse dingen doet, geeft power, geestkracht aan hart en handen.
Wanneer wij ons kleine paradijsje creëren, of zelfs kopen, dan moeten we ons afschermen van de buitenwereld, in een resort bijvoorbeeld, dan moeten we kiezen voor een geïsoleerd bestaan, misschien met wat lotgenoten die met eenzelfde volle beurs kunnen leven. Dat zijn er maar weinig.

De meeste mensen kunnen zich dat niet permitteren. Ze hoeven dan niet verschrikkelijke dingen hebben gedaan zoals die goede moordenaar aan het kruis naast Jezus, ze sappelen gewoon, vaak hun hele leven al. En als ze al eens verzuchten dat het toch wel heerlijk is, paradijselijk zelfs, wat hun nu overkomt dan is het een paar uur of een paar dagen later over.

Wat zich op en rond het kruis van Jezus afspeelt is duidelijk van een andere orde. Jezus belooft die goede moordenaar (eenmaal gestorven) het paradijs en daarvoor geeft Hijzelf zijn leven. De inzet van zijn leven en zijn dood betekent het paradijs mogelijk maken voor een ander! Totale inzet voor de ander om het leven wat lichter en blijer te maken. Wanneer wij zeggen leerlingen, navolgers te zijn van deze man van God, dan hebben we heel wat te doen. En we doen het, hoe kleinschalig ook.

Enkele weken geleden werden de resultaten van een onderzoek over vrijwilligerswerk in Nederland gepubliceerd. Wat blijkt? Mensen met een kerkelijke achtergrond deden meer vrijwilligerswerk dan mensen zonder toebehoren aan een of andere kerk. Er zijn velen in Nederland die de hongerigen voeden, velen die de naakten kleden, de zieken bezoeken, ook mensen die gevangenen opzoeken. Volgende week staan we weer op het Mercuriusplein om voedsel te vergaren of in Heeswijk-Dinther voor de kerstpakketten. Het heeft allemaal van doen met het ‘er-zijn’ voor anderen. Net zoals Jezus het is geweest voor de mensen in zijn tijd. We hoeven niet veel anders te doen, op onze manier, in onze tijd.

En wat gebeurt er dan? We bezorgen die ander geen paradijs, maar we maken wel zijn bestaan lichter, we zorgen dat er weer wat glans komt op de gezichten, dat de ogen meer gaan stralen. Laten we niet vergeten dat een mens die weer gaat stralen dit ook uitstraalt over zijn omgeving en ook daar het bestaan lichter maakt. Heeft dit invloed op het heelal? Het klinkt wat overdreven. We hoeven misschien niet het heelal te veranderen, hoewel dat wel nodig is bij alles wat er gaande is. De stikstof en de CO-2 zullen niet onmiddellijk afnemen maar wanneer mensen voor elkaar zorgen en er voor elkaar ‘zijn’ dan wordt eenieder zich bewust van zijn eigen verantwoordelijkheid voor het grote geheel. Wanneer dit gebeurt door de inspiratie van de boodschap van Jezus dan komt Hij meer door, dan wordt zijn invloed groter. Wordt Hij dan meer koning van het heelal? Ach, laten we titel van dit feest maar een mooie titel laten zijn, als wij maar getuigen van een Blijde Boodschap die Jezus uitgestraald heeft.

Joost Jansen, pastor

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen